保險公司個啲所謂暑期實習有咩用

158 回覆
142 Like 5 Dislike
仲有唔係全部sales都垃圾
有d sales好勁
我指多數GI corporate果面
保險產品只係佢地financial planing 同wealth management既其中一d工具唔好再同保險劃上等號喇
我唔係做人壽類型所以唔會點叫佢地

GI內部同佢地係隔得好開

都有類似既會叫佢地艇仔
d大陸高中都無讀過嘅新移民阿叔阿嬸都考到
有操下pass paper都fail個班真係建議驗下iq
屌連d abcde擺位都一樣

考試咁出真係cls
其實讀既野都有d本身唔知唔識
係考試mc真心on99

如果gi咪讀下ACII果類囉

真係有d書本既野學下

不過保險呢家野個個地方都有自己一套玩法
但班agent係咪普遍好揾過back office個邊?
正確講唔會話係叫back office

不如講下中介同保險公司個賺錢分別

中介一般係賺佣,賺左就袋得

而保險公司係要take風險即話要賠,保單期間都會有風險要賠
我唔熟人壽

當一份財產

賣左份單中介可以take你15%保費走

之後再拆比個agent如果有

但保險公司就變相保費打個85折,不過出險就保險公司要包哂

咁你話邊樣好搵d
銷售技巧絕對係做生意關鍵,但入面學唔學到又另一回事
保險個朵臭其實真係窮人思維
當你愈有錢就會開始覺得保險係一種必要工具,儲蓄保唔計
Financial planning啊仲g咩野i
人壽保險簡單黎講

間保險公司收埋幾百億保費,理論上個客唔死 唔退保都唔使賠錢出去

所以佢地可以做好多投資黎賺個spread (公司自己投資回報 同 畀個客既(非保證)回報)

所以人壽保險公司一定要有個appointed actuary 去負責計數同asset liability matching, match得唔好有機會有流動性問題(例如保單夠期要畀錢但啲投資資金未回籠)

實際上當然複雜好多,仲有保單長短,死亡率同預期退保率等等要考慮
保險d人成日話自己做金融,要幫人收皮喇,sales 就sales la ,中學畢業都可以做on9
保險狗最撚重要就係充大個頭水鳩人入行跟佢,貪d人腦筍未生埋易呃嘛
In book but not reserve?
都係underwriter 吹既數
唔使做underwriting 同claim都識
而且個post 係真係要人做Financal planning 的
樓主個title講緊保險公司

保險公司都financial planning? 仲有一大班ifa公司先係專門做financial planning
係,人壽好gi好

識玩同真係必買工具

唔係既話D大有錢佬同上市公司傻嫁咩

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞