保險公司個啲所謂暑期實習有咩用

158 回覆
142 Like 5 Dislike
睇個description 就伏伏,通常就報actuarial intern
,product development 果類有department 名果D
間間都一鳩樣
咪就係囉啲保險公司都唔係第一次
唔排除係學agent野
但yr1想畢業後做保險果班有呢d 19 experience都起碼會係好事
我係做保險公司
會請intern但完全唔係果回事

唔排除有保險公司係呃人頭
呢樣你自己見工判斷
不過唔好以偏概全
最重要係
Intern有做過保險任何類型既位都會對日後畢業做保險公司有分加
Push
樓主好撚正,屌到啲保險狗收曬皮
咪傻啦,佢地先係target ,班保險佬會先sale 佢地
r生意咪又係sales
想當年 會叫我寫廿個親戚朋友電話 然後叫我打去, 簡單黎講 係無撚用 我寧願補習賺錢好過
其實好多公司你做到高層都係出去傾生意 都算係sales
睇呢個jd應該都係agency架啦

如果真係axa請嘅intern(back office)當然有嘢學,但呢啲自己上保險公司官網搵啦,agency嗰啲ad有時都會扮到好似back office工

agency/financial planning嘅intern,我覺得係可以用黎比自己知道自己有無潛質入sales呢一行loh,如果絕對無興趣就唔好嘥時間。

講多句,如果你真係sales材料,就真係唔好去打工啦。一間保險公司賺最多錢嘅人一定係agent,唔會係ceo,而且可以多得好緊要。
我支持Transamercia
我支持bowtie
根本保險agent冇柒用
做果個都係想CV 有野寫姐
真係學野咩
有咩分好加?做agent (so-called “financial planner” “見習經理‘’)中學畢業都做到 我使咩同你去個啲得兩日嘅’’internship’’ r加分

你啱 唔好以偏概全 但保險業整體個朵臭就好多大學生都知 人地報其他intern都唔會揀保險intern啦真心
保險業個朵好好
幫左好多人
上面條友吹大到
利申 保險bo
請actuarial underwriting claims operations related都會有少少幫助
樓上條友仲話做呢啲濕鳩agent intern攞到嘅experience係一件好事。請問有咩好?本身已經係一份冇門檻嘅工,仲要只係intern。其實你光明正大話自己請保險經紀/保險經紀intern係冇問題。但本身呢行已經係良莠不齊,永遠都要取巧亂吹自己請‘’MT’’ ‘’financial consultant/advisor /planner嚟呃人入行,job nature印象太差。

仲要有部分保險公司仲要推出所謂2日internship,請問有咩學?sales skills? 做promoter marketing intern好多都學到啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞