保險公司個啲所謂暑期實習有咩用

158 回覆
142 Like 5 Dislike

入去就係幫你班managers搵錢,除咗啲銷售技巧仲有咩可以學到然後再睇benifits個行真係笑撚死人,仲好意思講 a valuable working experience有冇傻仔真係會入去做?真係對cv有幫助咩?
香港地搵最多錢就係sales
做生意夠搵得多錢啦講經咩你條仆街
Axa應該唔會差
你係axa做架?有冇咩plan介紹
係咪帶親戚比佢sell
唔係做AXA
但做保險個個都要sell plan?

AXA算唔錯,如果係做GI果邊我覺得係樓主唔識野
應該係一入職即刻叫你list 100個電話號碼岀嚟逐個打
原來保險公司淨係學倒銷售技巧

小朋友識唔識planing and control? IBNR, reserving, underwriting and claims?

如果做GI果邊我諗同你諗既保險完全唔同
樓主眼中咁大間保險公司淨係得sales
宜家做agent咋,你估back office幫人搞claims同underwriting?食屎啦你
佢地連sales點分都未必識
唔見個個去做? 弱智
佢寫住做agent?
Agent要考19試
好易考但要排期

仲有邊個話underwriting 係back office

唔識扮識你就食屎喇
同埋咩叫幫人搞claims
問你自己啦on9
精算 risk management大把人apply axa intern
所以咪話見識少又扮醒真係好柒
佢寫撚住training on Financial planning仲唔係做Financial planner?
幫人搞claims似life agent既用詞
真係back office做claims既係 claims handler
financial planner得保險公司先有?

你個topic係話緊保險公司暑期實習有咩用
咁axa唔係保險公司?同埋宜家只係講緊axa
連個po 都唔識開,直接話做保險公司financial planning intern 有咩用咪得
咪話axa咁大
一定得做agent同賣保險plan?
你yr1讀精算 risk management想畢業做保險公司都會報

Intern係去學下個operations
AXA衰極都有個譜
AIA, Prudential 果d 就真係小心喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞