感覺自己同做一個偵探無分別

45 回覆
65 Like 10 Dislike
呢句唔係咁解
Shut up n take their money
vim: ctrl-]
intellij: ctrl-b
當個客問點解要咁寫,又唔可以話因為上手寫得垃圾。你會點答?
你做細公司 幫個人客戶寫野?

如果係對企業客戶,佢地唔會care。見到正常 好似以前咁run到,就okay。

要革新,就要比多幾百萬 even千萬 去革新系統
programming is black box magic
所以google班撚屌成日開新product 唔main舊野
resign
programming is all about maintaining legacy code.
maintenance 人哋嘅code好多時仲辛苦過自己寫,但公司未必會畀資源你重新寫過
你傻啦。

佢比資源我,我都唔會想重新寫過

寧願繼續main先
知乎啲code狗成日教人如果間公司冇code audit就寫成得自己識睇嘅垃圾佢哋叫屎山,老細一炒你就爆鑊
有,但有得黎 又接近好似無。

我寧願自己慢慢一個class入面再禁入去,睇下個class又有啲咩class,之後又有啲咩class 同function,仲快過睇docu。

睇docu,好似仲亂左,仲令我個頭大爆炸。 

個SQL Database仲要亂到啲SQL column名 唔知對應住啲咩。拎依個 好似又唔係。係好彩有前人既sql files,直接open file 去run,先拎到data。
就係多得依啲仆街。以為寫啲垃圾code,老細就唔會炒你

根本寫垃圾code,就唔可以比老細知。比佢知,先更有可能炒你,請個更好。

寫垃圾code 根本係 雙輸局面
大公司或者老細係it狗就話有peer review或者有人專門負責code audit,否則都係任個code狗舞㗎啦

話時話你寫咗堆屎山佢又真係未必敢炒你,冇人識main
改名真係一門好高深嘅學問有時寫寫下發現之前改嘅名唔好,都懶得改返,反正係公司嘅code
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞