有無C#/React programmer有興趣一齊寫系統?

204 回覆
2 Like 110 Dislike
我自己好清楚想點,可能我吹得太多誤導咗部分人。做產品,唔一定要推產品嘅,推產品亦都唔容易,唔係我專業。

但可以低調接project都可以基於自己產品再做cust,甚至唔使做cust,輕鬆又袋幾皮,呢個係其中一個可能性。

所以話我希望寫完嘅嘢會係大家資產。大家想點用個資產都得。其他嘢係後話。

至於做咩產品,都已經有構思,但同大家吹完水,覺得要再加啲killer feature。準備好嗰陣會俾大家揀。
多謝你支持我就好現實,只係將平時一個freelancer做嘅嘢,搵多啲人幫手等自己做少啲,其他人都做少啲,叫做互惠互利。

上得連登問呢啲嘢無正評是常識吧,我又唔會因為幾句說話放棄,好在負評唔多過隔離post創業撚,証明件事係有人有興趣會觀望,唔係真係可能放棄

呢個post每個人有唔同經驗同睇法。都俾到啲靈感可以再做好啲。所以都多謝大家嘅。
咁咪咩都唔使做?我嘅經驗係只要有sales或者平,咩垃圾系統都有人買,何況平靚正嘅系統(我目標)
終於見到有C# 撚
連登9成都係屌臭C#多
係㗎,有啲真係估佢唔到。如果係特別嘅model,個客都會感受到乜公司都無佢要嘅solution,唯有死死地氣做cust,或者用返excel做
香港好多呢啲vendor,做product / solution on top 再cust,最後通常越cust 越勁,變左報價賣服務,祝你好運
有道理的,如果件product有d killer feature,成件事更有價值。我都開始向呢個方向諗,成個project會更有挑戰性更有趣
唔好話網上 唔好彩既話 你身邊既朋友都可能係咁
因為幫人打工先係個norm
創業既人永遠都係minority 當然成功既人更加少
要惡過個客,只可以俾錢加feature,唔做cust咁件產品先會越來越勁(同時越來越多bug)

不過未諗到咁遠
現實你就知道,係無咩可能唔做cust,個客畀舊大錢,你好難唔聽佢講,越cust 越多,你舊產品就臃腫到一pat 屎咁

一係做product,一係做vendor service,兩頭唔到岸,注定進退失據
microsoft好多時係抵屌嘅,C#未有.net core之前都抵屌嘅,整埋啲垃圾web form,又獨家村淨係windows先用得
如果第一個project係個訂單系統大家興趣大唔大?
我期望可以滿足的use case:
普通賣嘢手動入單管送貨但唔使理庫存
普通賣服務
IT 公司報價賣服務、收年費,賣hardware(代訂),定期收錢renew domain ssl
包租公收租收水電費
賣保健品賣米定期送貨俾客

功能包括:
產品
價錢表
客人
報價單
訂單管理
送貨管理(實貨)
工作管理(服務)
訂閱或經常性訂單
發票
合併發票
收款
客戶按/訂金
報告

我期望之後可以結合埋shopping cart同埋庫存模組

大家可以投票反映下意見
咁似我而家公司做緊嘅嘢🤔不過要crm 🤔🤔
.net 好似有個MAUI Preview緊,用黎做standard 的ui 好似都唔錯
呢啲就要睇情況,大客咪可能要拆開嚟做,搵到大客都值得嘅但做產品唔不斷壯大自己,又會無競爭力。最終都係每個人自己決定想點,邊個方法都有優缺點嘅。
Wordpress / Shopify係咪已經做到類似既野
同埋feature愈多 maintenance愈大
呢啲係最基本,咩公司都要開單處理單之後加咩功能最終大部分公司都要開單。所以我覺得整咗呢部分無死

CRM系統都好大需求,好大路。你公司係整邊範CRM?sales, membership, customer service都算係
唔係整呀我哋都係買Service
最多係整個網頁食佢嗰啲API
maui可以做web咩?但可以做pos之類,寫晒windows android ios幾正。我寫過xamarin forms,唔使理介面靚唔靚就好方便。

Blazor就startup勁慢,好卻步。唔知越寫越多module會點
woocommerce唔太好用,api又廢,我覺得可以可以說服個客唔好用,用應該係貪平。shopify for 細客網店真係無得輸,又靚又方便又international,好似係要俾佢食手續費?我都未用過唔太熟,其他一啲進階功能我諗佢無掛
Transaction fees 2.9%走唔甩
Stripe, PayPal, Square都係同一個rate
Spotify係subscription-based
有兩種客啦,如果係面對市場嘅有野心嘅,會諗埋將來發展,或者係用落就會問有無呢樣功能有無嗰樣功能最緊要做到件事。
不過有啲sales衰,明明件product唔啱用都講到啱用。
有啲就最緊要方便,按多個制都唔開心,整custom software,但過十幾年就無人main到,有問題又無人解決,又要重新寫過

然而configurable其實係一個vendor feature來嘅,有彈性得嚟降低main嘅成本。然後你整份guide教個客點用就得。最多用落前線屌唔好用,都無得返轉頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞