有無C#/React programmer有興趣一齊寫系統?

204 回覆
2 Like 110 Dislike
樓主有冇見過一個framework 叫

blazor clean architecture

好似係一個印度人單人開發

係咪你心目中嘅product咁
sor因為諗住自己set up黎學下 未有完整溝思
我frontend會係flutter app
當係比公眾用既 user會login再call api
user本人先可以call 個api
唔想其他人改個post data就call到人地既野
我諗點樣 maintain 個 momentum 咋
無客做左出黎無人用(錢係另一個問題)
時間付出左
好似無乜意義咁
當然係學左野嘅
但可能學完果下就無左熱情
咩原因都好 樓主無個確實目標

我地有心join都無從入手(錢 or momentum)
咩ranking?
估計9gag一年賺一億左右
有login嘅咪用基本asp.net core identity,係要加埋認bearer authorization header俾app call。用埋role或者policy去分admin定普通user,一定要用https,基本都安全。
而家clean architecture或者onion architecture應該會係主流,啱啱睇過佢個architecture 都幾標準,architecture方面我會加埋domain driven 的concepts。再加唔同系統基本功能,例如notification, audit trail, event等等。整個framework目的係想之後build咩app都好,

快,但係pro。
我都係咁諗,所以想group到一大班人,每人專寫少量domain,成件事就出到嚟,就算無客用都係自己資產,再去改一定有人啱用,一定好用過自己重新寫。

其實我仲有個目標,大家成功做到件產品出嚟,build up到一條team,可以接唔同公司的job,最簡單大家公司有咩job無人手做都可以判俾條team做。

有一條team之後就好多可能性,部分人夾開公司又得,搵reseller sell product又得。

有啲products一定有市場嘅,CRM, membership, CMS, 管單系統,網上付款系統、預約系統,寫完睇下有無人sell嘅啫。我諗法係,如果你不斷接ad hoc job,性價比好低,IT最有趣的地方係,你寫好一個產品,可以賣俾千千萬萬個人,而唔需要額外開發成本。
的確,所以呢個post我都係想了解大家嘅諗法先,如果根本無人會信嘅我都廢事徙心機捱眼瞓。我見有人有興趣會再做market research,提出做咩product,同諗清楚點implement成件事,有咩rules,點先公平。

最確切的目標咪希望合作利用自己嘅專長去搵多錢,就算第時老咗俾人炒咗都唔使擔心無飯開

而組team做就係低風險的做法,亦有協同效應,客都易搵啲,樓上都有清搵緊人寫系統,我相信細公司搵有質素的developer是好大需求的。
如果真係想搵錢,更加冇興趣同你慢慢討論,因為時間已經係投資

好似而家咁,傾咗幾頁,都未知想具體想做乜
例如話,而家出面講緊演唱會買飛實名制,不如傾做一個ticketing system

咁樣繼續傾framework,後面果啲database support,先有具體嘢傾到出嚟
你講呢個模式咪即係創業,我覺得咁樣先似搵免費勞工,大家bear的風險更大。你咁忙我都唔會打搞你。

你講嗰啲具體嘢其實可以隨住每個客轉,呢個客用windows sql server,嗰個客用linux mysql,無問題,我用個framework會support到。個客個網多人上,想scale up,無問題,用load balancing,我寫嘅時候會諗埋scalability。
成team人做同一個project點樣可以唔share source code
俾晒interfaces你咪做到,多人做一個project一定要program to interface。係多嘢做咗,但要保護source code都要做。

如果你outsource一個功能俾印度仔做唔通要俾晒source code佢?唔得咁㗎嘛
你諗scale up嘅時候,你都要有個具體目標,先知scale去邊個方向嫁嘛,係咪?

我無意去attack你
見你有心,真係善意提你,冇目標嘅討論係冇意義,傾一百年都做唔到嘢出嚟,你都應該聽過咩叫議而不決
你做左個 poc, mvp 先啦
就算唔講 tech
一大堆人傾 requirement 都可以傾十世
你太 focus 係終點果度啦
起左步先最緊要
又想做産品,又打定輸數,轉去接project 做,做project 係人地叫你做乜就做乜,賣時間;做産品又諗唔定做乜,你不如自己諗清楚先啦

自己諗清楚,自己開個頭,你自己唔知想點,無人知你想點
M$咪有齊晒
但我覺得本身唔係做果行好難知個實際business model係點
老實講 呢到回覆多過兩次嘅人 我覺得都並非想攻擊樓主/睇死樓主

否則都唔洗再㩒入黎再覆

做得IT唔多唔少都會想自己創業

但大部份人都係空有技術 無創業經驗

到想自己整啲product出黎

又好似人地都做過 睇唔到自己做嘅意義姐

如果樓主嘅說話無辦法說服我地嘅疑問 點一齊做

呢個世界唔係下下無腦just do it就work掛?
可能我講得唔清晰有d誤會,時間苦短,最能夠學習到創業又或者自己整一個project 或者整一條team 或者想去做任何野,都係要去試,可能你會好好彩第一次就成功,但更多既人係失敗居多

你想form一條team 大家會問你條team 既goal 係咩,你想做d咩,你既盈benefit 係d咩,你既project 願景係d咩,要花幾多時間,諗住form 幾多人,form既人既tech stack 係d咩,focus on咩類型既project ,幾耐時間可以回本….等等,特別當你係咩野都無個陣,就更會俾人問

Just do it ,可能俾呢d巴打形容為無腦都岩嫁,但係起呢個年紀,大家form 隊人出黎,志同道合可能只係想整個靚framework 俾大家用,可能無咩目的,得閒吹下水,吹下吹下就整件野出黎,但你要問有咩搞 又好似真係無呢個expectation 想form team 既人就同一d好具有目的性,好想整件野出黎既人既諗法好唔同

既然係咁樓豬既vision 係唔需要說服佢地,因為都唔係target member ,even 入左去都無咩意思,但呢個都係其中一個原因。點解呢度既個人咁反感
是,我今日會開始起個框架,都要啲時間。之後起好個壇會再邀請各位,始終有個框架大家會更易合作。

我希望以發展產品的方向做,都係諗點apply落唔同use case,盡量設計得flexible得嚟又易用,的確會比按一個客需求寫難好多,所以呢壇嘢唔會淨係揼石仔。

願景都要有嘅,每人都有自己目標,先有動力做。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞