有無C#/React programmer有興趣一齊寫系統?

204 回覆
2 Like 110 Dislike
Ef core 係用黎map返Relational database 同埋C# Class Object(POCO) 用,變咗你可以就咁用C#既function and syntax去Crud 個db
似係個sales唔識湊客,簽單前咩都話得得得,無manage個客的expectation
你比我依家搞緊個side project有~4000user 我都係全部dockerize左佢
其實係,佢地為咗跑數乜春都話好架啦,又唔使佢地做,做錯又唔係佢地俾客鬧
如果嗰兩個developer 有去到FAANG level 2 / 3 developer 咁一定無問題㗎

關堅持咩事 你搵返嚟啲人唔勁 你做足24小時都無用啦
大有大做,細有細做,做過律師用嘅 DMS ,都係得幾隻 code monkeys
師兄你搞過下生意就知堅持有幾重要
其他野都係靠時間去Build出黎
我第二段都有講要有料 只要對自己有信心就可以做
我都識好多搞startup既人冇Faang level 但係佢哋都搞得起
你話去到出名又冇 總之都搵到下錢
搞chatbot又有 pos又有 vendor又有
我係想帶出想做就做既concept

我自己都搞緊一個有10k人用既App
每個月income都有~20-25k
EF core就是ORM可以map complex的object幾好用,唔知其他ORM得唔得。例如Order入邊有Shipping/billing address, 你開一個address class,可以重複用,而入邊啲field可以喺db 拆開晒。
寫做open source就有興趣
close source發展得慢
永世都追唔到主流系統
唔open source永遠都只會係自high既小project
要成功變成事業又唔想投資一大筆錢
open source係唯一出路
(如果仲停留係open source點賺錢呢樣野上面,你可以返屋企訓覺)
淨係個DevOps流程已經麻撚煩
唔明

你唔based on 個客嘅要求咁寫嘅話

你點知個最終product啱邊個用

除非你對某個行業好熟悉姐?

熟到足以判斷成個行業個痛點
如果open source你覺得整咩好?會不會需要以公司營運先賺到錢?例如community edition open source, 勁功能要join plan,整個marketplace賣plugin,你有咩諗法?
9gag
首先要多人用,無人用你搞幾千種收費模式都係浪費時間
多人用時你搞cloud service 又好,enterprise version 又好,market place 又好,搞乜都賺到錢,但一開始就要捱大個open source
以經驗同想像唔同use case去估計同設計標準流程,的確唔同客有唔同流程,唯有盡量generalize,唔會個個100%啱用,但可以再cust。如果跟一個客的requirement去整,為咗簡單做到件事,好易會放棄generalize個design,到第個客用又要大改。咁最終就好難main。

我理想中的系統係configurable,咁同一個domain model就可以adopt落唔同行業。
做SI好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞