有無C#/React programmer有興趣一齊寫系統?

204 回覆
2 Like 110 Dislike
我諗住兼職,如果啱用嘅可以每星期搵一日合作嘅可以互相做下code review,d module又可以重用。如果唔係交流下心得都是好事。
work到最重要,performance慢慢tune

係用azure free hosting startup time 影響大啲
咁好嘅會係點?我都未見識過
用ef core係比較慢 用作通常係連帶住.NET identity一齊用
不過已經比之前快咗
自己寫既business logic用開Dapper 你可以試下
唔同意
多人未必係好事 有冇睇過algoexpert.io 點發圍
初頭都只係有兩個main developer 去到依家都係得4個

搞呢啲side hustle /創業係要靠堅持同毅力。當然都要有料,你肯認真捱到搞兩三年一定唔會差得去邊
ef core做create db, db migration好方便,related entity 又好方便,又可以只寫一個generic repository寫晒基本crud,真係慢先改用dapper optimize
識人創業辭職獨自閉關咗一年,好遙遠的目標
我偏向prefer database first
所以用dapper 爽啲
你都可以Create generic repo for dapper btw
Yolo 有idea 相信自己就做吧
反正有料出黎搵返份工都唔難
冇錯,反觀java 先係走下坡。
因為有歷史包袱。如果microsoft唔整.net core,應該會同java陪葬。
識C# Java Angular

但好奇你想寫咩system
連登都係一兩條友寫出黎架炸
orm我諗住用ef core。咁用咩DB都只係改少少,簡單app咪用mysql,複雜啲咪可能用postgresql或者sql server。source code 擺github,demo我諗會放azure,database 未賺錢就放自己屋企先
大公司有好多錢洗係開發以外既地方,大公司寫隻鳩App都四個PM
我估,出咗事可以卸唔滿意可以唔找數,同埋p仔都唔易請的。
商用/工具系統,可能管單管貨開quote (批發零售),可能管期管房管資源(eg 美容健身補習),可能俾人報班報活動買飛訂房。睇大家想寫咩。
nodejs諗住用咩framework?我學node嗰時未有async await嗰啲,因為callback hell棄咗

cloudflare可以hosting咩?佢主要係一個proxy隱藏你server真IP同幫你cache resources。
想問microservice repo structure嘅做法,ef core context係唔係拆開做一個db csproject然後其他microservice csproject reference db project
咁係咪最好?

咁要做db migration點做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞