有無C#/React programmer有興趣一齊寫系統?

204 回覆
2 Like 110 Dislike
平時放工無所事事,想寫啲系統將來接下freelance或者賣下錢,將來移民都叫有啲工具搵錢,但一個人寫好難完成成個系統。我個idea係之後個source可以共用。會唔會有人有興趣一齊寫?

純粹初步了解下咁樣會唔會有人有興趣

利申:寫開商業用系統同網站
咁你識d咩
一兩條友就寫得起出面啲公司執得啦
到時睇下大家想寫咩嘅啫,CMS我個人覺得就難啲,市面上始終好多選擇,opensource都好多,可能用wordpress仲簡單。

資訊平台、網店、預約系統、直播賣貨系統、交友平台、會計系統、訂閱系統、付款系統,咩都得。成team人決定然後去馬嘅啫。
其實無想像中咁難 人多純粹係追時間
c# .net? Why no Java
歧視c#要痴iis好麻煩
reactjs嘅話 我有興趣 telegram aifebx

傾好plan 有ui screen design就可以開github repo開始寫
寫web backend、C#為主,web基礎知識自問都紥實,設計系統同security都ok。係frontend弱少少(所以想搵react developer、無嘅話唯有用razorpage, mvc, 甚或blazor
一個人都得,要辭職專心整
呢個想法已經過時,C#進步咗好多,asp.net core可以喺linux行,nginx apache用reverse proxy都ok。
難就一定唔難
但人地成條team/department做點都有啲原因

你一個人諗實諗撚到痴線
姐係免費勞工
我理念係共享source code,如果其中一個人sell嘢叻的確係有著數,但每個人都可以sell俾人的。

如果唔信嘅話,或者整個licensing制度,每個developer都要買license先可以deploy,咁可以做到分錢

如果要夾份開公司一齊賺又係another story,都有可能
想請教下巴打
依家net6都係嫌initial request好慢,尤其加埋有ef core
有冇解決方法?
咁撚勁呀
同樓主夾囉
而家諗住建立屈字堆去屈人錢
等我計劃多少少先,可能要起好個底先會有人有興趣
initial request慢主要係所有嘢first load無cache,主要策略都係盡量將啲工序搬去compile time做或者startup做。要做d logging試下邊個library慢,再逐個處理。

.net 5 開始有source generator,可以將啲parsing嘅嘢轉做function compile埋

Ef core 6 新加咗compiled model,將大部分initialize嘢 compile晒,你可以試用
其實得1 dbcontext, 1 entity 一個blank api project
Init load ef core就要等佢load dll兩三秒左右
我知可以用heartbeat令佢warm up,但始終不爽依樣野
出面好多西公司就係得一兩條友寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞