【投票】Chartered Engineer 入政府定撈私人

51 回覆
207 Like 30 Dislike
完scheme咋喎 實考到牌咩咩叫本身有牌
同埋想講如果佢真係入咗AEPO, 三年後係包升EPO, max pt係去到pt44
識人讀civil eng無邊個入左consultant係考唔到牌

仲有,佢係pt. 44就唔洗比我地串佢pt. 21夠唔夠洗啦係到支吾以對啦
點會出面大把世界
大把世界定大把workload?

你自己諗下私人市場咩位有7皮up

人人都心想事成就世界大亂㗎啦

更加多嘅人只係碌碌無為

三四十歲仲係逗緊三四萬嘅engineer
護士都起碼3皮
chartered engineer唔好咁有志氣啦
護士我係好respect
翻shift 照顧病人 唔係咁易
唔好講到錢好易搵

同埋你拎三萬同政府professional grade比?
如果你齋講人工
我幾乎1 take pass哂所有試(ISE ICE HKIE)
project eng title跟緊兩單大野 大佬睇好
人工/經驗行內top 5% 咁所以呢?

chartered eng又點? rpe又點?
我只係講出呢行人最general嘅情況
呢行唔係人人都pm director
人人都ap rse rge bim manager

師兄你仲咁有志氣
一係你就好green 一係就真心膠
唔洗講res唔respect啦
只論實際,能力同人工
睇你要咩
本身無乜經濟壓力咪政府囉
又可以早啲放工陪老婆仔女做自己興趣
私人工返過main con 好多engineer 做到行屍做肉
日日朝8晚8返星期一至六
仲要話已經比上一間公司好
個人日日做到淨係返工放工
放工返去啪個m記就訓
佢地都話因為人工吊到條命先做
英國政府解決哂你所有問題
咁做到行屍走肉時
人工好唔好得過同級嘅政府人先
唔走
人地實際人工幾多我就唔太知啦
金門fg ae 好似兩萬幾,靠星期六返工chur 返高人工
有個fd做咗幾年ae未考牌再轉工加加埋埋都有三萬五
去英國咪仲撚霉人工一樣都已經要輸
聽聞環保署嘅assistant officer ,最快2年就升,3年係必升,如果有牌直上pt.32,無牌就pt.27。所以好多engine人都想考入去
唔make sense啵如果你所講既野係真既話,佢條廢條如果真係逗緊pt. 44,咁就唔洗比我地串到支吾以對啦
三四十歲逗三四萬Is ok,no charter
可能你fd好佛心 靜靜發大財 仲可以扮窮等你有優越感請埋佢食飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞