【投票】Chartered Engineer 入政府定撈私人

51 回覆
207 Like 30 Dislike
投個靚票統計先啦各位
假設2邊都要你 俾你任揀,唔計政見

政府pay scale參考https://csradar.com/grade/Structural-Engineer

政府
私人
一世留香港咪港共囉
我全都要
3蛇
揸叉他緊係外面,你睇689,係政府時貪得多,定係外面多,一單 UGL 都幾千萬啦
但正皮遙遙領先
首先要係 689 果類人
你不如話睇 Elon Musk
44:6
私人搵得多一定係靠撈野, 自己私檔接公司生意, 串好用邊間sub仔、3沙,識做好工程搵唔到食架, 反而識鑽contract 隙搵到d偷雞位,追撚住d tolerance 出黎做, 目標做到8成substantial completion起貨就走 ,d defect 上家迫到夠鐘就會自己收貨,做親乜野都屈到d vo 出黎, 阿sir 唔批唔撚洗返手計架, 叫老闆打比人地大粒就自動批

無事就打壓下家屈錢,不過記得分清楚邊d 下家背後老闆其實係自己公司股東,開足工都claim 爆eot

私人係搵到食, 但唔可以有良心囉,忠直就乞食, 我就寧願辛苦d做政府, 起碼老闆唔會平時暗示我犯法,出事就話公司出左我呢個害群之馬
政府辛苦d咩
連登仔又話政府unun腳
叻既人有共通點,就係唔會話人輕鬆, 知人地有咩叻過自己

反而廢人係以為自己好叻但懷才不遇
連登仔fg 50k喎
有政府柯化你先算
唔係咁易架
政府有手有腳都入到
考到再講喇
有得擇會入政府
有幾多私人位有政府starting價

利申 chart 結構佬
真理 做做下醒果啲 有機會就自已做埋sub仔添
十年前左右識個frd 土木工程grad,佢畢左業就去左啲顧問公司做,咁佢個就臨完咩scheme個陣收到環保署assistant officer既offer就quit左去政府到做連牌都唔要咁依家佢入左政府我地自2019年後就當佢藍屍圈內都杯佢、孤立佢啦,同笑鳩佢垃撚圾啦咁我地都check過佢max point都只不過講緊point 21依家我地仲係到笑鳩緊佢有工程師唔做就去做assistant,頂薪連5萬都冇既工目光短視到每次出親黎朋友聚會個個都笑鳩佢得point 21夠唔夠洗,佢每次都支吾以對咁柒撚到打政府工都係啲垃圾先會打既工姐
Point 21好失禮咩?
你有牌架啵本身去教大讀個學位教師都point 33啦
樓主講緊charter eng喎 pt32 7雞
assistant officer 9唔搭8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞