i冰話可以期待下Snapdragon 8 Gen 2

113 回覆
13 Like 5 Dislike
835係交叉點
應該其他chip RAM先用
cpu未搞好架構 似7420自己改ARM
期佢老味 哩條專吹水唔抹咀
肥貓聽佢吹SPEC就夠 吹性能野99% 唔準
apple u喺為iproduct度身訂造。an機u要配合咁多間廠機,其實都好難追
要root咗先得
有睇到
at least better than 888/8gen1/8gen1+
而家真係連正常野都要解讀做好好
咁呢兩年咁唔正常,相對正常已經值得還神
只係偷唔倒TSMC 既料,
Apple 搵三星整A14 A15 都係會食屎多.

三星同高通自己整既SOC, 全部都唔會太大粒, 放唔倒好多cache / GPU ALU, 注定殘廢同玩唔倒要大爆一兩野既geekbench
用緊nofe10plus 855覺得幾好
由出到而家都係順同唔窒
搞到我對三星有返d 信心
因為888一用就降頻
唔用風扇搞唔掂
用緊邊部機?
其實8gen1+都證明左根本就自己架構都唔太掂
三星係整多兩錢重者
835/845 Samsung代工
855/865 TSMC
888/8G1 Samsung
8G1+ TSMC
原來都係高通好......
即係一打機就收皮?
Samsung Exynos 之前既M1 M2 M3 M4 大core 已經証明唔掂, 埋單屎過同代高通改少少既Cortex-A7_系 .

Cortex-X1就係Arm 公板特大core, 都係唔掂,
810 820真係慘過Exynos 7420
至少要好過865/865+/870先叫有進步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞