點解何文田變咗豪宅區

232 回覆
57 Like 200 Dislike
不過之前真係有班痴線佬走去改地圖迫人睇舊地名
完美秒殺柒頭樓豬
屌,個黨鐵站改名果陣咪有班人抗議要改返做老龍坑囉
我心諗...
我身為窮人都要吊九你無知
走一轉嘉道理道都睇得出係豪宅啦下話
細個住愛民邨 停車場好多法拉利
果陣聽到既消息係本身而家皓畋同ONE HOMANTIN果邊塊地,係預左起公屋搬晒愛民既人過去,何文田邨就原址重建
所以點解塊地吉左咁多年先起樓,同埋皓畋果邊係寧寧舍舍突左一座公屋出黎好怪相
林寶法拉利波子都有
以前半夜成日聽到係度響喉
我90後,不嬲都知何文田係豪宅區
加多利山啲老牌獨立屋月租20~30萬
柒頭樓豬住緊嘅公屋交10年租都唔洗20萬
真,不過香港9成都係窮人,新舊樓盤都係sell近地鐵站
我細個都以為何文田係屋邨區,一嚟極少去,二嚟平時見啲九巴路線寫住總站係何文田,三嚟撘親火車都會見到愛民邨,係人大咗有興趣去了解香港地區先認識多咗唔同地區嘅歷史同真實地名。
我覺得認識係好,但走去改open map就做多咗
唔講京士柏/加多利山
淨係
太子道西以南嘅窩打老道
巴富街一帶
窩打老道山
何文田街/何文田山道
呢啲已經係傳統嘅私樓區
以前冇地鐵
住何文田真係要揸車出入

近九龍城名校網
仲要同愛民邨隔咗成條公主道
其實係因為豪宅唔會係普通人嘅渠道sell,甚至根本唔需要sell,即係你唔會喺電視到見到sell 21 Borrett Road 或者Central Peak,但你會見到栢龍, Yoho Hub同火炭個大陸盤落廣告。
是但一間巴富洋樓已經2千幾萬
樓豬可能以為係幾百萬嘅唐樓
不嬲如果有人話住何文田,都自動當佢係有錢人
同跑馬地,寶馬山一樣
咁你又唔好好似同D公屋分割左咁
我以前好多同學都係住窩山同巴富街,佢地都係走上黎何邨同愛民玩同踢波,我地又會落返去巴富街度踢
D阿太同菲傭都係上黎呢邊買野
你不如睇哂上面先啦,都已經講左何文田4座山
係囉 平時經過見到啲獨立屋不知幾羨慕,完全無覺得何文田好窮,唔知點解佢係要諗公屋
公屋窮撚溝女果陣最鐘意扮野話自己住何文田
真豪宅根本就唔係for 大眾,壽臣山獨立屋果啲
不過二線賣廣告果啲我都覺得好好架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞