關心妍重提「關家姐事件」 考慮過報警搵作者:上帝知道我冇做過

151 回覆
547 Like 16 Dislike
入行20年,當中經歷過不少高低起伏,她自言最感激媽媽和老公的支持,說:「媽媽喺我面臨失業時冇收我家用,又畀我好大支持。當然有我老公。佢改變咗我好多對於婚姻同愛嘅睇法。我以前冇父愛,唔明乜嘢叫被愛。我好強,因為冇人係身邊呵護我。佢嘅無微不至令我變得小鳥依人,我先知道原來自己係女人!」

訪問中她也重提「關家姐事件」《關心妍搞到我家姐無左份工》的潮文,澄清從來沒有發生過,並解釋:「突然有篇潮文話我去名店買衫,要人家封舖,店員唔肯,結果被炒。發文嘅人係店員嘅弟妹,直指我人格差。其實當時我忙到不得了,差啲連瞓覺嘅時間都冇,點會有可能去行名店?我嘅衫全部由設計師準備,依家我做咗人太太就有可能去Shopping。」並指出,這個傳聞已傳了10多年,但從來都沒有表示過自己就是「受害人」,又指當年她自己曾想過報警,但覺得不會找到源頭才不了了之。她也說:「估唔到呢篇文每年都會再發出嚟。到今日我再開演唱會又喺唔同網上流傳,所以我發覺啲人都幾堅持!哈哈哈!其實我都唔貪靚,朋友仲話我係男人唔鍾意買衫。我有信仰,上帝知道我冇做過。」
其實不嬲係話姓關, 係傳關之琳
但唔知點解變咗係佢
關菊英呀本身係
個潮文都已經唔潮,得佢一個繼續講
其實佢好歌得 又作得
不話香港就係咁😂
因為嗰陣關家妍仲算有人氣
反觀關之琳已經唔知去左邊
關之琳可信性高啲
波大既人都小器d
香港人有啲行為好on9
遲d佢係咪會有首歌叫對號入座
先旨聲明,這個是正經post
我真係有野想同大家講
等大家唔好盲目追捧呢d所謂既偶像

我家姐一路都在太古廣場一間名牌做sales
間店有好多有錢人同名人幫襯
做了很多年,已經是senior
咁多年黎都好俾心機做,經理亦好like佢
因為收入不錯又隱定,家姐原本諗住同拍拖多年既bf結婚

咁多年黎我家姐好少俾人投訴
而且同好多大客既關係都唔錯
前排關心研去過我家姐間店幫襯
不過serve佢既不是我家姐,但佢一買就買左好多野

過左個幾星期,佢又再去間店行
上次serve果個Day-off, 咁我家姐就頂上serve佢
開頭已經好有禮貌介紹d新貨俾佢, 仲話俾折頭佢
佢就無乜反應,望一望另一堆客
果堆客係大陸人,三至四個,講野好大聲
關小姐就同我家姐講話可唔可以關左間鋪一陣
等佢揀衫
我家姐同我講,佢公司一向唔俾佢地咁做
驚做壞個頭,除非真係有乜大人物,好多記者好混亂先可以咁做
但佢見到關小姐黑口黑面,都識做話打電話去問一問老闆
老闆梗係話唔得啦,至多俾多d折頭她

咁關小姐就發老脾,鬧到我家姐一面屁
d說話勁難聽,又話自己買野既錢多過我家姐搵幾年既錢
我家姐都唔敢得罪佢,一味道歉

跟住關小姐就走左人,家姐就同老闆備案
老闆了解左情況就無再追問

過左兩日佢接到老闆電話話收到complaint
話有人投訴佢態度唔好,唔理顧客感受
公司policy一向唔話俾佢地知係邊次事件
我家姐估黎估去都淨係得失過關小姐一人
總之俾老闊話左兩句

又過幾日,關小姐又黎
這次和件西裝友一齊,但好在成店都無其他客
我家姐怕又惹事,叫左個junior過去serve佢
點知條老西友係要點番我家姐serve..

根住關小姐就玩野,試衫,但話d衫俾其他人試過污糟
要開新衫試,我家姐雖然知公司唔俾咁做,
但怕左佢,唯有照做
點知試左兩三件,件件佢都要咁試又無話要
我家姐終於話唔好意思,其實唔可以咁做
(根本明知她玩野啦.....)
又係至多俾多d折頭佢
跟住佢件西裝友就鬧我定姐話"係咪話我地無錢買你地d野?"
我家姐話唔係,但佢照鬧
鬧左十幾分鐘
d同事見咁幫手,又照鬧
最終打俾老闆備案

之後連收兩封warning letter
早兩日接埋大信封
年尾俾人炒左
是咁的開頭識唔撚識呀
下個月開演唱會刷存在感姐
我家姐 太古廣場當sales
有錢佬 買好多次
家姐唱歌好撚正
佢有講過啲客當真俾人cut job,有一排冇野做
我覺得關心妍算好大量
佢唱歌好好,但演唱會好似銷情麻麻
其實佢提搶獎同潮文好似仲勁過細貓講無悔
細貓起碼都係記者問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞