買車位有無得諗

34 回覆
1 Like 14 Dislike
屋企樓下賣110萬,普遍租金2600-2800,扣返管理費差餉地租實收2100-2300左右
將來有需要又可自用
得2厘4
現價租值真係唔太吸引,但見到領展車位租金呢十幾廿年巴升幅,我估過幾年回報會開始大
賣110萬唔方靚位
領展果d多數勁多人爭一個位先咁貴租
Yes
領展啲位排死人
睇住黎食
我個屋苑係賣緊咁上下價,仲痴住領展車場,所以個個睇住領展個價黎放租
110萬當交下智商稅
咁大鑊
自用就起碼換車都知要換幾大架/有無電位/易唔易污糟要咩顏色, etc ,又可以買個方便唔怕租唔到 (有D 屋苑1年抽1次車位)

投資就無咩諗頭啦,買間公屋租金回報都高過車位
邊區 110
自用就買,投資就免啦

百一萬買先月租收番二千幾,買廢老股乜野中移動中国銀行收7~8厘好過

利申,持有兩個車位(早年買入)
AE區110
你唔介意鎖死舊錢就買
自己車位係幾爽 唔怕俾業主加租/完約

依家P-2.4
我個到來回息差2K左右
平過租 3.8K
買車位係得2個用途
1:自用
2:炒

炒唔炒到睇大圍環境,lump sum 細,屋苑車位比例細,大型屋苑伙數多,出入較依賴交通。

租金回報冇用,太少

如果睇租金回報 不如買納米 起碼可以自用
車位需求大既可以諗康城 ,大西北例如嘉湖 或掃管笏
租金年回報有2-3厘, lump sum 細過200萬(印花稅低) 可試

但老實講 唔係自用 純投資,有人名就買住宅啦 可做高成按揭玩桿杆。車位按揭要俾1半
正正經經買收息股好過啦
呢一刻嘅回報已經低過綠色債券,買嚟做乜?

回報低都唔緊要,難甩手嗰度麻煩

$1.1m 車位,隨時樓齡都唔低,樓上住宅大維修,你都隨時要夾錢。 只要部lift去到停車場,你都要夾一部份

新世界派7厘俾你,恆基派5.5厘息俾你

$1.1m x 7% = $77,000 p.a. (唔使交稅,唔使驚空置期,使費極低)
其實都有打算放租幾年就自用
廢老收息股都有少少
打算full play
壓測爆左無得再借
壓測爆左無得再借,所以先諗full play買車位
我又無諗到大維修,多謝提醒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞