0針嗰班同疫苗通行證距離愈嚟愈遠

278 回覆
404 Like 256 Dislike
你諗吓,疫苗通行證月尾要三針,而家一針未打嘅人,如果要追針,我睇返第二針同第三針起碼要隔三個月,即係就算而家打,你都要起碼三個月先可以符合要求,到時可能又話要第四針,基本上佢哋追極都追唔撚到,所以結論係而家0針嘅都只會選擇唔打,打開嘅就可能會繼續打,將兩邊距離無限拉開
第2針6個月內通行證都有效
要拎通行證21日就得

利申:一針不打
咩一二三針根本無分別 因為枝針保護力唔持久 所以一日有個濕9症你一日都要打針
其實寫撚明2針未夠6個月都用到通行證
疫苗通行證|港府籲盡快打齊3針 毋須等寬限期屆滿

「疫苗通行證」第3階段即將於本月31日開始,12歲或以上人士如接種第2劑疫苗已滿6個月,便要打齊3劑才可進入食肆和指明處所。

坊間近日有個「打第3針的疑惑」,不時有人問,究竟打完第2針後要等6個月,還是3個月才要打第3針。

政府解釋,其實6個月是「疫苗通行證」要求接種的寬限期,而3個月則是建議接種疫苗的間隔時間,提醒市民要盡早獲得疫苗保護,夠時間便盡快打齊3針,毋須等待「疫苗通行證」寬限期屆滿時才行動。

●6個月是「疫苗通行證」要求接種的寬限期
5月31日起,接種第2針滿6個月必須打第3針,「疫苗通行證」才繼續有效。未滿6個月暫時不受影響,但要在6個月寬限期內把握時間打第3針,否則「疫苗通行證」會失效。

●3個月是建議接種疫苗的間隔時間
成年人一般打完第2針後3個月,便可以安心打第3針。所以,若今年2月打了第2針,最快5月便可打第3針。就「疫苗通行證」而言,則最遲在8月打第3針亦符合要求。

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2339420/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E7%96%AB%E8%8B%97%E9%80%9A%E8%A1%8C%E8%AD%89-%E6%B8%AF%E5%BA%9C%E7%B1%B2%E7%9B%A1%E5%BF%AB%E6%89%93%E9%BD%8A3%E9%87%9D-%E6%AF%8B%E9%A0%88%E7%AD%89%E5%AF%AC%E9%99%90%E6%9C%9F%E5%B1%86%E6%BB%BF

原來係咁,get錯咗
一路落去
只會係5-10針
10-20針
就好似一個睇唔到終點既馬拉松咁
你個終點可以無限咁搬遠
但d人可唔可以無限地10km 10km 咁加唔比佢到終點?
最後害死邊個不言而喻
放心,香港人只會唔怕死咁配合港共防疫暴政
阿基里斯與烏龜
我見啲新聞只係不斷提叫人打第三針,好似好少人提呢樣嘢,我頭先睇今日新聞先知,sor
咁8月都一針未打會點
如果佢規則冇變,可能都係打2針再有6個月寬限打第三針,不過到時唔知會唔會有咩第四針喇
好似中招就得
中招都有限期豁免,但你要中咗同報上去先得,咁先可以無敵mode
可能係副作用影響到分析能力 不過為左堂食無計 壞腦都要頂硬上
其實係佢啲政策搞到啲人好亂,而且又只係不斷叫人打第三針,又冇大肆去澄清返,搞到啲人誤會晒
講到尾最後咪又係要啪多針先永續到(好似係)宇宙通行證
一陣政府話回港香港居民, 如已打4針, 可豁免檢檢疫, 只需在入境大樓做快測;
0針班友可能有50%人9衝
一陣政府話回港香港居民, 如已打4針, 可豁免檢檢疫, 只需在入境大樓做快測;
0針班友可能有50%人9衝

可能可能可能
依球12碼50%入 50%唔入
咁打完第2針後隔左超過六個月先再打第3針會點
當第3針係第1針咁計? 成身都係針窿
其實冇人知,啲政策成日改嚟改去,朝令夕改,唔知到時係取消疫苗通行證定係要第四針
我覺得外國打左3針個班係極限,人地係睇數據打針,第4針根本開始冇用,打黎都多餘。但若果你出隻version 2.0, 話頂到呢個moment所有變種,咁又可以諗下。

但香港未必會比你咁樣等新version,而家佢係阿媽教仔,唔聽就冇飯開
走去英國,投去自由
你無get錯喎
一日未到5月31一日未知
好多人明明豁免都會無record
因為個app廢,豁免未必有齊記錄但打左針就一定有
所以寧願唔堂食直到取消
費事入餐廳比人呼喝
前題係個app讀到豁免紀錄
同埋餐廳識睇
就算係餐廳隨時係呼喝左你先
所以寧願唔去
睇見計數就得啖笑
一針都冇打過 得撚閒理鳩得幾多個月要幾針
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞