美駐華使館:美國並不同意中華人民共和國的"一個中國原則"

105 回覆
429 Like 2 Dislike
打佢啦
再縮仲得了既?
一個中國啦
中華人民共和國

人地係中華民國
以後要講清楚國名
咪中國中國咁講,
唔係連日本個中國都係一中
以前模模糊糊,你有你自high,我唔回應
而家要講清楚咁
The One China policy refers to a United States policy which recognizes the PRC as the sole legal government of China, but only acknowledges, and does not endorse, the PRC position that Taiwan is part of China. Thus, the United States has formal relations with the PRC and simultaneously maintains its unofficial relations with Taiwan.

幾十年嚟一直都係美國只係認你合法有神州大陸政權,依家台灣國都係,但僅此而已。

而支那賤種就將acknowledges 屈成美國都承認埋台灣島屬於支那。美國講咗好L多次,唔止依家先講。所以口交部成日鳩噏叫美國依返三個鳩報之類,真係鳩噏嚟。

而且啲鳩報係外交嘢,對台灣國嘢係國內法,地位係高過外交政策。
反而以前係比支那9up
而家先黎澄清
藍統未入棺嗰班咪變曬紅統
次次睇 見到香港個位就笑撚佐

變佐孤島
到個時 一個颱風就肯定gg 香港

因為完全無灑內陸氣流減弱個風威力

變成菲律賓咁

點解菲律賓發展唔到好似香港咁
支那觀觀世界
有評論認為 (環球時報評論,人民日報評論)
有分析指出(胡錫進分析)
美駐華大使館最柒就係用共產黨既殘體字,佢地唔知道繁體字才是正統?
有無牆内用微博公開講
嬲死班生番
支那應該要改名:支麻北平
驅逐大使
min pay 係取消台灣戶籍驅逐番支那啦, 反正金門咁近
同支那人唔用殘體驚佢哋睇唔明,反正依啲嘢用繁體嘅正常人都知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞