[多圖]中國人覺醒錄

335 回覆
569 Like 33 Dislike
一嚟封都封唔曬
只會重點封啲會煽動人群/過激/敏感既留言

二嚟近年啲人嘅不滿情緒真係太高
如果連上網宣洩下都唔得
可能會出好多孤狼式事件

三嚟啲人會試啲admit底線
好多留言都係剛剛好踩界
過激果啲你唔會見到

基本上你唔針對特定群組/當紅議題發表反對意見
你既發言自由度都幾大
好似有種默契咁
你可以吊 但要俾面唔可以吊得太大力
古詩有云
十萬佳麗下嶺南 百萬恩客上東莞
兒登

凝望深淵者,被深淵同化
同意,年年咁多天災比人冚埋、城管暴力執法都係覺醒左一下,然後過一排又中共萬歲
對呢個民族真係唔敢有任何期望
今次都係睇下就算,到疫情完左佢地又歌舞昇平架啦
以前見過通識書係話Double Income with No Kids
簡寫DINK所以叫丁克家庭
2019 DSE 中文卷一
冷氣軍師 鍵盤戰士

覺醒條毛咩
梁國雄議員 ! ! !
離開到先算
留名
俄佬都知stalin係一個錯誤
但係毛澤東同金日成都係stalin忠實擁護者
你是真不怕啊,暢所欲言

但係人地行前美麗新香港幾步,連登仔又幾時醒覺?
過幾年如果未封網到連登開post講連登仔覺醒錄
大把中國人醒過班港豬喇
聽講網易啲留言都好癲
覺醒還覺醒
都係會收服港台再一人一票廢除廣東話繁體字再取消埋「香港」兩隻字再慢慢覺醒
冇一個係無辜
覺醒佢地都做唔到啲咩
同香港人而家一樣
一般人最多就係躺平食黃店
沉迷追星/其他嘢轉移吓痛苦
潤run/移民去第二度
上層既得利益者只會保黨
更唔好講仲有一大班被洗腦覺得
國家做得唔好但可以進步
境外勢力抹黑中國
1984式嘅未來似乎好難避免
我都覺,一路都有睇知乎了解中國國情
近期真係愈嚟愈多,我懷疑係中共故意放鬆監管,知乎受眾大多數都係中國相較有文化學歷啲人。
而今次可能故意放鬆監管。而啲“反賊”資料會俾記低
臨近中共20大習要連任,好大機會之後中國會面臨更嚴峻既文字獄,呢啲知乎反賊都有機會俾秋後算帳。
可能好似打右派咁。。。
其實好多中國人都聰明 明白既,但的確係小部分,係中共監控科技下,係悲劇既
一百年前周樹人都可以出書批判吓個社會現狀 人民思想。。。。
我覺得係中央同地方政府都真係無乜錢 連公務員都要減薪減獎勵 加上今年打算靠政府投資嚟支撐經濟 變相等於地方政府又要孭更多天量債 而家地唔好賣 開源唔到只能節流 無咁多開支預算請「評論監察員」
另外而家民怨真係好高 孤狼越嚟越多 雖然暫時枱面上死嘅都係啲蚊滋官 會留返個窿俾人發洩下 只要唔好太激進嘅言論佢地暫時忍住 過埋年底十一月就難講
終於都明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞