恒X保險18萬Covid診斷賠償保障無賴揼波鐘,拖足超過2個月

204 回覆
560 Like 16 Dislike
好多人都知,2月果時有人發現恒X有個18萬Covid診斷賠償,俾人po上連登同HK01都報埋瘋傳後2月11號就即改terms cut-off埋之後買嘅,都只賠大約2,000左右。

咁我都成功幫家母係佢改terms前買到兼成功核保(收到確認短訊, 信件, E-banking都出埋保單生效中, 保費都扣埋)。

保障期佢白紙黑字寫明如果確診日期係”保單冷靜期完結日”(如果2月9/10買,就係3月14/15,亦同恒X保險確認份保單呢個日期)至”4月30”內確診就會一筆過賠償180,000。

咁最後,家母真係係保障期內咁唔好彩,懷疑中咗招去指定醫院做PCR,之後醫院打過嚟話佢係confirm case要留係屋企同埋醫院已經上報埋衛生署。衛生署隔離令過咗之後我就幫家母跟住核保checklist去醫院拎齊檢驗報告醫生信(寫得好清楚確診日期)提交上去核保部,後尾去啲分行問個情況大概要搞幾耐,果陣個職員仲話正常係20個工作天搞掂,呢排多申請就可能再耐小小。

而家就不停用唔同籍口拖延搞足2個月都未完,又話暫時無文件要補交,又無Reject,總之就係咁拖拖拖。又話要寄信佢醫院確認啲嘢之類,有心寄嚟寄去揼波鐘。之前打過1次上CS問,佢就錄音機式咁回覆啲廢話

除咗之前網上果個程總裁po真係收到錢個例子外,真係有朋友係1月果陣買落呢個保險(唔係尾班車呢批),submit至到收錢係2個星期内已經到帳…遞交嘅所需資料同家母嘅完全一樣。

恒X擺明因為柒咗出咗呢個條款吸客,又白紙黑字寫明哂無得唔賠,就有心用唔同籍口拖延時間賠償尾班車呢批,咁大間銀行都要同你鬥無賴 。

其實老實講,恒X搬龍門改terms加特長冷靜期都算數,講到尾雖然樣衰,但始終係佢哋嘅權利。但再咁樣有心dum波鐘,真係無賴中嘅無賴,咁樣搞法其實真係之後要買保單嘅,幫襯其他銀行都唔會幫襯你啦(本身啲plan都已經唔夠人靚)。如果真係中咗危疾,等到死埋都唔會賠到。
又係個好素材俾保險狗cap圖放上story 宣傳自己啲產品唔會咁樣
正常啦,係之前無啦啦有個agent上連登拉客,搵兩個媒人鳩吹到幾抵幾好唔買走寶咁,點知真係一班喪屍跟住鳩吹
同百份百貸款 差唔多啦

無肉食就拖慢黎做
恒生銀行就恒生銀行 打個x做乜
又要claim 又唔開名
做乜柒啫你
報撚咗!星期一出街!
其實唔使驚,如果中晒條款佢冇得唔賠,應該2-4月好多保險公司理賠部都停哂,呢個月開始應該快好多
利申我都有單索償claim 緊,對家保險直頭失咗蹤,要搵律師出傳票先彈出黎
詳情留意星期一晚東張西望
名就唔夠膽開
恒生就恒生啦
下…佢寫住係確診賠償呀嘛,你有政府認可嘅確診pcr report就要賠㗎啦,拖你就梗㗎啦但冇藉口唔賠㗎喎
如果唔係reject 你個claim, 只係處理中,催人地做乜呢? 得你一個搞賠償?

定係等18萬開飯?

你估馬會咩, 對左number 就派彩,
買張單一百幾十搏到人地18萬,訓住都笑醒啦,
醫療有關既賠償係要搞耐d 架啦, 買人壽咪簡單囉,拎張死亡證就搞到。
又一印證保險佬係幾狗
保險狗冇事就hardsell 有事就潛水
我就係因為呢單嘢俾人屌 我之前就係唔信 兩日前我屌緊綠色債券時仲有人搵返呢單舊料出嚟屌我

好啦 綠債 18萬保險 全部點

呢度實有人認得我
大把人收到錢,亦都冇可能唔賠,不過而屌鳩佢拖啫!
痕身保險同事,唔該返去OT啦,咁多嘢未做仲上連登

而家唔係趕唔趕嘅問題,係屌緊佢根本有心拖鳩你。
周圍嘅人都話正常醫療保險交齊文件2,3星期已經賠到。

中咗武肺,PCR positive醫生寫明確診日期,比人報埋衛生署有哂record出埋隔離令,唔係因為有心拖鳩你,仲有咩原因要搞2個月?

係咪覺得人哋唔趕,所以就嘆慢板慢慢做都理所當然?唔怪得你哋痕身保險工作效率咁低
原來有常識,唔認同你講既野既就係痕身同事

我只係知道醫療claim有懷疑就要investigation . 個醫生寫既野都會影響進度。

唔好再被妄想逼害症上身啦, 世界圍撚鳩住你轉咩。

我未睇過份野d t&c....人地有冇service lead time 話14日內賠俾你先。
12日
冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞