Sony Xperia 圍爐區 (130) - 朗豪坊新舖即將開張

1001 回覆
16 Like 5 Dislike

新寵區
Xperia 1 IV 韭菜價 $9699/$10499

* 6.5" 21:9 4K 120hz OLED moon (900 nits)
* 5000mAh 電
* Snapdragon 8G1
* 三鏡頭 20fps HDR 連拍 & 4K 120fps HDR 錄影
* 85-125mm 光學變焦鏡頭
* 12MP 自拍鏡
* 支援 PRO-I vlog 套裝
* 唔跟火牛 連條 cable 都 cut 埋

1III VS 1IV

Xperia 10 IV 韭菜價 $3799

電子垃圾 冇人想知

Rumor 區 sumahodigest 轉載區
2022 罪大 product line
* 今年仲會出多三款新 model
除咗 5IV PRO 系列 可能仲有新 7 系 U model

48MP 相機
* 有機會喺即將推出嘅 model 配備

金磚電話 W2022

* 5.2" 120hz moon
* Snapdragon 8G2
* 8/14/16GB + 128/256GB
* 64MP + 16MP 雙鏡 & 24MP 自拍鏡
* 6100mAh w/ 64W 叉電
* 3.5mm + 4.4mm earphone jack

瞻仰遺容區
見到就見喇 過多排收埋晒㗎喇
Xperia PRO-I XQ-BE72

Xperia 1 III XQ-BC72

Xperia 5 III XQ-BQ72

Xperia 10 III XQ-BT52

香港特約經銷商 (香港行貨)
https://www.sony.com.hk/dealer/xperia
細鋪 ≠ price 水扮行鋪
最後更新: 2021-03-10
建議睇 price 報價時要夾埋呢張圖參考

新機注意事項
1. Check清楚IMEI,對盒同單(電話打*#06# ‎或 設定-支援-裝置概覽)
2. 邊框隙縫四邊前後
3. ‎指紋鍵有冇歪
4. ‎前後鏡有冇花痕、移位 (1 III潛望鏡偏歪屬正常現象)
5. ‎機身有冇彎、花痕
6. ‎螢幕有冇死點、有冇顏色斷層
7. 耳機插口是否運作正常
8. ‎支援App-Xperia測試
9. 機側、機背有冇甩漆
10. 鏡頭成像有冇偏色
11. 新機頭幾日會比較熱同食電

實用功能 (2022/1/26 更新)

慳電技巧 (2021/11/23 更新)

Photo Pro攻略 (by 暴大食屎系)

Bug回報/功能要求
請喺以下地方回報,記得填清楚問題、型號同IMEI:
1. 支援App-連絡我們-電子郵件
2. Sony HK客服
https://www.sony.com.hk/contactus/index_e.jsp?type=tech&cate=hav
3. Sony TW客服
https://web.sony-asia.com/tw/contact-us

系統更新記錄
https://lih.kg/bgnisyV

Android 12 Wifi 同 data 掣分開方法
https://lih.kg/irvBpT

白卡 & 引戰狗會員

任何淫/𨶙狗藍們/撚狗藍們 #255744 (分身: 見字打飛機 #375454)
瘋狂洗版、引戰、破壞討論,建議直接Block
強烈建議admin永久封鎖會員 任何淫#255744
https://lih.kg/1958035

所羅門之(gakki) #10717 (高登肥旭)
高登著名水貨狗及打手
引戰、多次故意散佈錯誤資訊,惡意抹黑,扮理性批評但實為旨在誤導用家及煽動仇恨,建議直接Block

回帶
自己搵啦懶得摷
選購指南
aka 之前未用過 XPERIA 想入坑之前要考慮乜嘢

如果你係以下呢啲人建議唔好買 勉強冇幸福
廢事一陣買完又後悔又話畀人水咗又留低壞印象

1. 窮/孝子機 (<$3000 筆直)
除非你對物質生活已經無慾無求 或者你好憎你老母
唔係拎啲錢去畀多啲家用 都好過 10 系堆電子垃圾
當然我唔阻止你買 SONY 水貨/二手/舊旗艦 嘅

2. 影相直出/自拍
自拍鏡得 800 萬像素 恍如置身 2015 年嘅世界
同埋 HDR 好弱雞 逆光直出效果堪虞
順帶一提 PRO-I 1 5 都冇得 一 zoom 到底 同 冇獨立夜間 mode 㗎

3. 追更新
當其他廠商提供佛心式 4/5 年系統更新
SONY 得傷心式兩年 OS 更新 仲要又遲又唔準時
仲要分批更新

4. 追功能/想舊機玩新機功能
唔 cut 你原生功能都偷笑啦 仲想有咩特別功能
同埋唔好旨意新機有嘅功能會下放 (e.g. 1III 冇 Video Pro)
想要呀 換機囉

5. 想等新一代出先買返上代機
跟據上年經驗 1II 同 5II 喺新一代出之前已經收埋晒行貨
到新一代出嗰陣你搵到上代機行貨先算啦

如果你唔係上面呢啲人 歡迎你可以加入索尼大法

1IV vs 1III
1IV (經電訊商上台 plan 可低至七千中 )
✓ 4K120 拍片/連拍/Vlogger
1III (建議快啲入手 唔係就會收埋晒 )
✓ 平

PRO-I vs 1III
PRO-I
✓ 夜間攝影/Vlogger
1III
✓ 長焦/無綫叉電

1III vs 5III
1III
✓ 4K 大 moon/無綫叉電/3D iTof
5III
✓ 細機/輕啲/電襟用啲

10 系所有電話 aka 電子垃圾
❎ 60hz/影相 lag/垃圾 chip
適合對物質生活無慾無求嘅你
lm
國絲lm
留名
留名 永遠深愛Xperia
留名
sh 1mk2
1ii 1iii 10ii 用家lm
LM
1 留名
lm
永續5ii
xzp留名

正機
1ii用家路過

lm
lm
The first OEMs to use this Snapdragon 8+ Gen 1 include ASUS ROG, Black Shark, HONOR, iQOO, Lenovo, Motorola, Nubia, OnePlus, OPPO, OSOM, realme, RedMagic, Redmi, vivo, Xiaomi, and ZTE. The first devices should launch in Q3 of this year.

The first OEMs to use the Snapdragon 7 Gen 1 include Honor, OPPO, and Xiaomi. Some of the first devices should launch in Q2 of this year.//

https://www.droid-life.com/2022/05/20/qualcomm-shows-off-snapdragon-8-gen-1-teases-upcoming-phones/

又無份?
如果新機唔加散熱嘅話就可以 skip 了
你點解會覺得會有份
8G1+已出
訂左IV 可摸耳退返訂
見唔到上面 8+G1 list 冇罪大份咩
第一水無啫
下半年5仔應該有
Errr 呢個係無可能 係唔符合索尼經濟學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞