良心AA 您問我答 23

1001 回覆
8 Like 21 Dislike
見到白石角出左新價單,付款計劃都改埋
咁如果係首置客,想問下B2Y, C1, E1, F1既分別係?幾種都一樣做到9成按?
好似見到有新盤滯滯地?
睇咩區姐
B2Y建期 可以借發展商一按二按 二按好抵玩的
C1 借稅建期
E1 360日 即供
F1 普通建期

大致上咁分
我自己入左票 如果買到我會用B2X 因為我淨係想買兩房
B2X可以向發展商借30%
2年內還可以一樣回贈4%
計埋樓花期前前後後可以玩4年
呢4年儲多d錢同睇下之後2手成交
睇下層樓升值完同儲錢果part 夠唔夠還果批錢
如果搞得掂就唔洗比按保筆錢
我想問下, 抽籤過程係咪完全公平公正
有冇話邊個熟客會有前籌, 或經邊個經理級AA入飛會易中D
B2Y主要係令你響找數果方面更有彈性,可以選擇用發展商財仔,如果你本來已經唔需要,可以直接選擇最直接嘅建期F1
C1係印花稅回贈,適用於預算窄到無錢找印花稅條數嘅客
但羊毛出自羊身上,其實無乜吸引力

E1就係即供A1嘅優化版,因為A1得60日,申請按揭其實預到個時間好盡
好正常,同一時間咁多個盤推出黎
我自己唔信呢D野
我正常咁入,都有唔少客中到前籌
你唔信, 但有冇聽聞過之類
通街都響度傳架啦
話唔回佣就有得幫你安排前籌
信唔信就你自己衡量
會唔會其實地監已經禁止左呢D行為
我所知就好似無
咁如果容許內定, 真係好多黑暗面架wo
係咪好似話今日星凱堤岸仲有價單出?
佢宜家呢口價,唔洗再理佢啦
覺得Villa Garda LP11會開幾多
柏瓏買得咁好btw 11期個名少怪 難讀到睇錯Villa Garden
我覺得可能最平果批開18-19K? (純鳩估)

康城期期個名都咁簡單,係得佢改名改到翹口兼杉手
多唔多人買12M 樓借盡8成? 會唔會供得好辛苦?
佢地係唔係借盡8成我就唔知
但供得辛唔辛苦,真係好睇每個人唔同財政狀況

又係一條無答案嘅問題
或者睇下呢度有無巴打有自身經驗答到你
多唔多人自己製作入息,然後上會?
我自己就無乜客咁做
香港人人都月入五六萬以上?有點誇張
兩公婆收入加埋有呢個數又唔出奇
無記錯上次人口普查好似都有3成人係交緊爆頂17%稅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞