良心AA 您問我答 23

1001 回覆
8 Like 21 Dislike
你自己搞都得啦,可以網上放盤同簽電子委托書嘛
到時租約就速遞過黎俾你簽
隔離放樓圍爐區睇來可以去到第10個post
100個post 都得啦,賣果個想搵水魚,買果個想要筍野,好難配對
佢地好多渣住低質貨又想當高質賣
咩叫彈弓?
咁依啲回贈唔係全部新樓都咁計架咩?
銀行唔係照臨約價借?
你響網站求其搵個agent放,佢會通知你點處理架啦
叫住要小心嘅位囉,如果無留意到,預算預到好盡,隨時冼一獲
如果所有折扣都係事先計曬,按折實價寫落臨約,咁咪係最大路做法囉

但部分樓盤係會選擇成交後先再回贈,咁就要小心D
換而言之最終售價並非寫落臨約果口價

如果個折扣金額唔大,又或者你本身預算都有足夠資金
咁就無乜所謂

買到千幾二千萬貨嘅客,我都唔會特登提
但買得幾百萬,隨時首期真係谷到盡先岩岩好
所以先會提一提,首期開支唔好預咁盡
但後回贈個到 銀行會知架咩?
銀行會計曬所有折扣回贈

始終按揭呢方面我唔係專業,最好問返有關人士

我只係提出要注意嘅地方,將所有有可能影響交易嘅因素列出黎,避免買家因為無留意到,到時俾銀行殺一個措手不及
9M 三房,一廁兼開廚?
白石角頭果張單,116個單位有79間係3房,佢會唔會再開多張單,儲多d1/2房先賣架
係啦
可以咁理解
正常應該最少會再出多一張價單
唔會淨係賣果百幾件貨啦
要買430呎以上先可以做9按
如果你樓花距離關鍵日期唔夠一年,都可以申請高成數按揭
又或者你個合約價唔夠6M,都可以用返舊按保入閘申請高成數(無視時間)
只有呢兩個情況,係未收樓都做到高成數

否則只可以睇下出面財仔會否借到俾你
應該係3個月
假如發展商有提供180日即供計劃的話,買家於2021年1月10日揀樓、簽訂臨約並選擇這種繳付計劃,繳付尾數的時限將會是第180日即2021年7月7日。這情況下,只要批核貸款的日期遲於2021年6月30日,便符合按揭保險中,有關取得貸款日與預計落成日(2022年6月30日)之間少於12個月的要求。

From網上偷過黎
唔得
要由簽約日期起計一年內到關鍵日期
你先”有機會”申請到

每個mortgage offer基本上最長都只有半年(大部分三個月),不過呢個係另一樣野黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞