好撚驚行入gym room

335 回覆
726 Like 60 Dislike
一開始做實錯到飛天
無人教既話一定張椅高底又唔知點SET好
個重量幾多又唔知幾多好,玩太重借左力就縮起個膊.之後全世界都知你唔識做等比教練煩啦
你唔係做到有生命危險冇人會留意你
個個都有新手期架啦
好多都樂意教人
靚女=大把師兄捉住你隻手教你
肥西=準備比人笑
一開始都係咁驚
有個fd同我講 由佢地笑 佢地一出世就咁大隻架?
之後唔撚理
而家身型都叫有d成績
戴坐口罩邊個知我靚唔靚
報d團體班學下先
其實只靠youtube可以學成點
家下我只係空手+彈力帶,起步開始操緊
其實好難講, 我從來無跟過PT, 係睇youtube同埋同朋友研究.
有人教梗係好啲. 但一般PT多數呃錢,
睇唔到樣咪睇身材.
Gym就gym
咩係Gym Room
死左未必有人理
大把人練左成年幾兩年仲係腿舉5cm
樓主比D自信就得
咁香港人入到gym房又唔會突然變聖人既
其實唔需要有呢D毒撚自卑心態, 好老實講係完全唔會有人理你, 邊有人去GYM去笑Beginners..好得閒咩..
我自己係就算有低胸索女會刻意唔望
覺得好無禮貌
不過有時咁樣反而識到人
只要你不尷尬,尷尬的就是别人
啲女著到咁你唔望就真係冇禮貌
玩得夠癲唔會敢有人埋身
咪遠睇啲人點做,自己再試下跟囉
free weight你新手唔好亂黎,即係squat同deadlift, 彎腰做你等去physio
做住compand先,再唔係去康文上堂,會教你啲機點用
又如何

你有你做 人地有人地做

操到死死下鬼有時間睇你
有時間舉多2組好過
非sale 冇介紹
自己過來人經驗 新手建議搵PT
一開始解決咗本身嘅身體問題先 再學操
例如 頸椎歪 高低博 脊柱側彎 etc 好多都市人都有嘅毛病
可能因為平時勞損或者姿勢錯誤 未解決就去操 加上做錯 就傷上加傷 緊上加緊 到時仲難救
一個有一料嘅PT係似物理治療師咁

好多師兄無師自通的確係好勁 但搵個好PT行少好多歪路
其實冇想像中咁重負擔 一開始一星期2-3堂 解決咗身體問題 學完一排 大概1-2個月 就可以自行修練 完全唔上堂 或者一個月上一堂執下動作

坊間PT 質素好參差係事實 問下身邊啲朋友有冇介紹 去試下堂啦
最緊要係過程中自己身體見到有改善同進步
大家一齊加油
彎哂腰做Deadlift都冇人理

過黎淨係問你仲有幾多set

你唔知佢係咪暗地裡笑你
你唔係霸住部機太耐,或者坐係到抖唔俾人用(腳機除外),應該唔會有人屌你,就算係都最多被人問可唔可以share啫

見過有人霸住部機嚟搲背脊搲足十幾分鐘被人屌佢都話用緊部機,唔過20分鐘都吹佢唔脹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞