有咩game你聽人講係神作 點知偶然一玩先發覺係垃圾黎

330 回覆
149 Like 415 Dislike
隻game概念上真係幾勁但太蝦人玩
主打同地圖「互動」但嗰種互動感好奇怪
作為一隻game官能感受仲少過好多文字avg
第七個回覆已經係大佬
仲探索緊
Gta 2 vs gta sa vs gta 5

其實係一樣吃力不討好嘅事
但係為未來遊戲界定下不同嘅標準

今日大家咁多倒模垃圾課金遊戲
好多時就係靠呢啲巨人以前種下既種子
都唔一定要直白
以惡魔城月下夜想曲為例,alucard 把劍簡單一句係佢阿媽把劍就交代左
唔使水蛇春咁寫d 野出黎都得

有一種美學叫less is more
個人理解小島係嘗試做一隻藝術向(或者話係電影向)嘅遊戲
小島以前就被訪問過遊戲係咪藝術,佢當時係咁答
In a 2006 interview with US Official PlayStation 2 Magazine, game designer Hideo Kojima agreed with Ebert's assessment that video games are not art. Kojima acknowledged that games may contain artwork, but he stressed the intrinsically popular nature of video games in contrast to the niche interests served by art.

用依個思路去諗,小島係預計咗大把人會批評Death Stranding唔啱大眾口味
如果想正中核心咁批評Death Stranding,就要用遊戲嘅主題連繫/羈絆出發,睇隻game嘅內容承唔承擔依個主題、演繹得好唔好
can’t agree more
我就覺得小島好刻意想突破而家open world嘅框架
但作為唔鍾意隻game嘅人,感覺就係為突破而突破
成件事太唔似遊戲,喺其他故事game身上都冇咁嘅感覺
一種新嘅故事消費模式
‎「近20年來,隨著互聯網的發展,一方面,碎片化的內容變的越發的多見,而另一方面,受眾接觸碎片內容也更加容易,受眾對於大敘事內容的追求,由“敘述的慾望”轉型為“公開的慾望”,‎‎人們不再為了獲得內容的碎片而消費,而是為了將內容的碎片再整合後,滿足完整敘事的慾望而消費。 ‎

‎“'作者'的語境也由'通過創作行為和資訊發表而獲得收入'變成'為了創作行為和資訊發表而消費'”,“當下的受眾不單單因為收集資訊而獲得愉悅,同時也因產出資訊而獲得愉悅。 “在亞文化的語境下,諸如”初音未來“等帶有人設外觀的虛擬音樂製作軟體與同人文化,原創網络文學/輕小說的興盛,也正是這一點的體現。‎」
-----------------------------------------
可以睇到魂系列嘅敘事係符合依度模式,故事嘅樂趣唔只係碎片化故事本身,樂趣同時來自於碎片整後嘅過程同後果。所以魂系列啲解說片先會咁吸引人睇,咁多人鍾意討論魂系列劇情。
好多都係覺得隻GAME唔岩自己
唯一點題垃圾兩個字真係得TLOU2
作為唔鍾意呢種碎片劇情既人只能夠話百貨應百客
與其話連登全部都係witcher打手,不如話係掉返轉
一睇topic都知係講witcher
人中之龍7
連登神作吹咗幾多年
你瞓醒未
FFX
個fd想推我入FF坑,借咗重製版比我
自己淨係玩過IOS啱啱出嗰陣嘅FF唔知1定邊隻
玩到搶婚頂唔順
一句重點;兩害取其輕
佢故事入面好多選擇都有得畀你憑感覺揀
你覺得實冇死嘅選擇好多時都會令件事仆街
咁嘅設計會好自然令玩家想睇晒兩個選擇會點
淨係揀兩個女主角,你可以好風流食晒兩個,又可以兩個都唔食,或者淨係食一個
佢個故事發展真係會因為你嘅選擇有細節反映出嚟
唔會似大多嘅選擇Game咁畀埋晒d根本唔會影響故事嘅選擇你,又或者揀咗等於冇揀咁
人生玩過最投入最唔捨得既game
一隻巫師3,一隻Rdr2
兩隻都要一段時間先抽離到
你依個情況等於Last of us2
總有一班人話劇情爛但係唔係唔好玩
夠晒低能,個編劇明玩鳩玩家都可以拗其實LOU2唔係唔好玩吖,點點點
呀雪發現案
其實個三主角系統做得好好
三個主角比人印象都幾深刻
F係條𡃁 T係變態佬 M有中年危機

不過本來GTA一個主角變三個 一定會分薄左
加上前作GTAIV公認劇情第一 咪有個反差係度
大家插都只係插呢樣野
反而係GTAV地圖空洞 唔係Witcher 3
Witcher騎馬騎咁撚耐 竟然冇比GTAV更空
因為嗰班人好玩嘅意思係遊戲性好,而其他人好玩嘅意思係對隻Game Overall嘅評價
遊戲性好唔等於唔係垃圾
講遊戲性真係頂尖
但講埋故事….
冇話唔好既 左膠會好撚buy囉
都係嗰句,你依句垃圾似係對遊戲故事或者overall嘅評價
咁嘅話同覺得隻game遊戲性好嘅人係冇衝突
tlou2 可以係有可取地方嘅垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞