[親生仔] Google Pixel 討論區 (80)

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
一米都唔夠, 我唯有買新線試試, 驚係我部機壞
我用過IKEA 舊USB To USB C顯示正常速度 另外一條 usb-c to usb-c 就顯示快差。 俾你參考下
成日去濕度高/海邊?
都唔係,我而家用住無線10w充住先
7系用返6 同一隻amoled panel
不過7pro有 FHD+/QHD+ mode 可以揀
Android 13 beta都有隱藏screen resolution setting
應該都係為左7 pro
唔打機 日常使用上下網嗰啲真係未lag過機咁滯
用咗Android機超過10年
之前幾部都係用耐咗部機愈積愈多垃圾就會lag機 要成部reset一次先得
依家用Pixel 4A 淨係10升11嗰次洗過機 到依家依然非常順
你之前幾部可能唔係用ufs用storage先易lag
同埋an12個返home gesture 到依家都未fix好難頂
唔知6pro an13 beta用FHD感覺差遠唔遠同係咪慳電左
想問下係點reset?同埋入面嘅嘢係咪會冇曬?
設定 -> 系統 -> 重設選項
會唔會所有嘢冇哂視乎你揀邊個
如果想reset完冇咁lag係咪要揀factory reset?
should be
或者係太少位淨 試下清下垃圾
唔該
其實Nexus系列可以叫google設計外觀同系統,其他硬件設計交比其下初代android同盟(HTC,samsung,LG,moto)生產出嘅半親生仔,硬件上係按生產方特色改變(例如N1有軌跡球,N2同N3有曲Mon)

至於佢哋有行貨只係因以上廠商都有係香港上市有母公司搭順風車一齊賣nexus同代理呢款機型咁解

但pixel系列係google真係有心插手市場而當時順手接咗放棄手機市場嘅htc手上嘅生產線同設計師開始自己搞嘅真.親生仔(由設計到硬件上)

所以認真計嘅話係由真正親生仔pixel出世係無諗過入香港市場,由始至終無入香港市場,點算放棄?
不如話pixel無起香港上市香港電訊為咩要幫得水貨嘅pixel搞支援?

香港用pixel嘅人真係咁多代加埋唔知有無一代三星S系或A系嘅手機嘅人數
硬傷無得搞,要解決用藍芽喇叭
香港以前嘅官方代表咪就係佢嘅代生產商
印象如下,可能有錯
nexus one=htc
nexus S=samsung
galaxy nexus=samsung
nexus 4=LG
nexus 5=LG
nexus 6=moto(Lenovo)
nexus 5x=LG
nexus 6p=華為

pixel=Google
唔係以前代理無咗,係一直以來代理係代生產商做㗎咋,依家無代生產商咪無人招呼囉
玩得pixel玩家大多數半個工程師咁滯,flash rom flash kernel root係家常便飯,pixel更新最快自然bug比普通品牌多,由其大更新,所以睇你點諗
香港唔想要支機嘅Android 真係得返 Samsung
其實每一代Pixel硬件都有啲其他廠既影子

Pixel > hTC
Pixel 2 > LG
Pixel 3 > LG
Pixel 4 > SAMSUNG (呢代唔肯定,好似溝啲LG又溝啲SAMSUNG咁)
Pixel 5 > SAMSUNG
Pixel 6 > SAMSUNG
聽講 fix 左?
利申用緊 iPhone , android 唯一想用 pixel 但好似好多野煩 Samsung 啲 gesture 重係 lag lag 地咁 third party software support 又差,又重 shutter lag
係香港咩都冇先要做工程師咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞