是午 豉椒炒雞球 + 涼拌青瓜

16 回覆
6 Like 6 Dislike

舊雞胸砌到好似芒果
以為整菊花雞
有加鹽出水,冇拍。
唔一定要拍的
試刀
平時唔會咁切,切丁ok拉。
不過咁切會好入味,同斷筋,好鬆化。
拍碎小小的確會更加入味
我想做到出面一層有味,個芯保留多啲本味,可能會層次豐富啲,清淡啲。
其實見到你隔離po,恭喜入手新刀
me都係第一次用中菜刀,真的很興奮。
第一次聽呢個名
Really?我反而早些少第一次正式入手西式廚刀,一樣好興奮
菊花魚個friend
yes
我用開西廚刀 有時用牛刀
中菜刀拍野真係方便,片薄片都強過西廚刀。
除咗拍嘢,中式菜刀仲可以斬嘢,西式刀呢方面真係冇得比。例如你切啲雞丁,切完直條之後要慢慢再切粒,睇老飯骨二伯教用中式菜刀,係切完條之後直接斬成粒,快手好多仲有西式刀切完要transfer嘢要搵個scraper幫手,費時失事,中式菜刀切完直接鏟起快靚正
我都覺得萬用,又便。
普通鋼已經好利,片刀開刃角度又細,我呢把係2mm厚,真係同sg2冇咩大分別。可以維持幾耐需要再觀察一段時間,剛剛都用1000同5000磨左一輪。
磨刀都真係幾緊要,我把十八子作特殊鋼點都磨唔番原廠咁利,正在努力學習中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞