杜汶澤獲立委贈美酒:我作為香港代表,做香港菜回應

227 回覆
106 Like 306 Dislike
響度扮香港人做乜
睇返佢出盡辦法逃兵役就覺得好笑
我啲台灣朋友唔係咁睇,佢地好支持香港。佢哋知道香港人同佢哋嘅價值觀好相似。佢哋仲成日問我幾時要移民去台灣。仲幫我揾樓
有冇諗過有幾多台狗會上連登?
要分化都上D卡啦戇鳩
條肥閪成日話自己做gym
樓主pin this
有乜病都可以用健保解決
佢用生命撐健保
移民咗去台灣仲要扮香港代表,做咗雞又要立貞節牌坊
其實台灣好多人都好支持香港抗爭,當時一句口號「今日香港,明白台灣」,好多人響應

今日香港已經公民社會瓦解,落實國安法,李加超上台,陳日君被拉,指鹿為馬。

台灣由第二排變成第一排,呢個世界係好極端,當唔支持台灣嘅時候,就等於支持中國
仲有,台灣係冒起緊嘅新興『民主國家』有活力有唔少隱形冠軍,今日嘅香港政府告義務律師
香港人呢個朵,已經係離散嘅代名詞,世界唔再關心香港會唔會光復,但關心台灣會唔會打仗

當時「Be Water」「兄弟爬山,各自努力」,去到今日,只要仲發揮到香港人呢一個身份,就應該繼續發揮,台灣嘅年輕人好多都係同路人,好多都support 香港人

五毛(家陣好似連5毫子都冇)嘅其中嘅工作係分化香港同台灣兩地人
就算大家覺得D 餸煮得唔好,杜汶澤表達自己作為香港代表又有咩問題?
呢一場「沒有硝煙的戰爭」,網上好多言論係為分化而出現,好有可能成為最多人Like 嘅Post, 畢竟背後有網軍支持

我作為一個香港人,我Support 台灣
整菠蘿腸仔嘛
你有冇試過真實地同台灣人相處?
收一支酒就唔要做台灣人啦

台灣人呢個身份幾廉價
呢個term屈 有咩野 比人審話自己動態
柒婆大技教靜左你地
動態臺灣人
連登廣告頂癮
香港好景=香港人
台灣好景=台灣人
10年前我喺澳洲買姜,25aud一公斤
post 廣告,blocked
舊年賣到AU$80+/kg
台狗真係好撚無恥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞