環球歌手逃亡潮 陳慧嫻簽英皇 Aga轉投華納 Gin Lee拒續約

474 回覆
457 Like 7 Dislike

as1.entertainment
環球歌手逃亡潮
陳慧嫻簽英皇 Aga轉投華納
Gin Lee拒續約 9月紅館個唱泡湯

環球唱片近日出現「逃亡潮」,先有傳出Aga將會簽華納唱片,再有合作多年的陳慧嫻轉投英皇娛樂旗下,最新消息是,環球一姐李幸倪(Gin Lee)亦已決定不續約!連走三位女歌手,就算簽了陳葦璇也好,亦未能彌補Aga、Gin Lee及陳慧嫻的位置。

去年,環球與TVB破冰,不停安排旗下歌手亮相TVB節目,但卻冷待了其他平台,加上旗下歌手於各大音樂頒獎禮上未有好成績,同時又跟商台反目,夾在中間的Aga及Gin不想成為公司的炮灰,成為二人離巢的主要導火線。

同時Aga對於首個紅館演唱會一再延期,始終未能成功舉辦,儘管當中包括受疫情影響,但仍對公司耿耿於懷,認為環球未能靈巧處理。Aga的個人IG上,並沒有將環球的工作洽談人及有關電話、電郵放在資料格上,有指她去意已決。

據知Gin Lee本來已成功得到9月的紅館檔期,亦早已傾好贊助商,不少粉絲知道她將舉行個唱的事,但卻因為她決定今年滿約後離巢,所以環球連她的9月演唱會也hold起。有關Gin Lee不續約一事,圈內不少唱片人亦已有聽聞,有不少唱片公司向她招手,但Gin Lee想稍作休息,之後再計劃怎行,所以還未與其他唱片公司接洽。

昨晚(13日)Gin Lee開IG Live,原本對歌迷有問必答的她,當有人問「點解9 月紅館會cancel」、「Gin係咪同環球續咗約?」等問題,她即扁扁嘴再視而不見,自動跳過這些敏感問題,只多次表示年底會回家鄉探父母及休息一下。

對於Gin Lee拒續約一事,環球唱片回應:「現階段確實大家商討中,而且進展順利。」
Jace快走
Aga真係簽華納
前排先有post叫aga簽華納
以為講下笑點知真
但華納點捧 自己打自己?
又有陳蕾又有Janice
好過留係環球等死
Gin Lee最醜係個鼻
偏偏仲要揀幅個鼻再醜啲嘅相係咪特登玩佢
Gin Lee 快啲走
再唔走真係俾Eric Kwok 攪死
搞到個look好似黑鮑
華納真係唔好簽AGA啦
搞好咗陳蕾先好唔好
陳蕾上升期緊,Live仲要比AGA好咁多
仲要依家咁多藝人,邊有咁多資源搞咁多人啊

Btw一直覺得AGA其實同Jude差唔多level, live一般但係識創作
Gin lee無自己特色,歌又麻麻,算鳩數啦
Jace
石山街
pixel
可能林欣彤會過環球

華納都捧唔起佢
走啦 空姐隻碟之後啲歌直線插水
很堅強已經跌watt 之後都無出過咩歌大紅過
仲留喺度托咩
而家圈內傳得好勁GinLee過英皇
唔想呀屌
華納而家仲簽埋人瑞 搞唔掂喎
真係有咩
之前仲有人搵佢同gem比,佢入傻西蜂鳥死得仲快
痴撚線
Aga live有時係不穩
但不至於jude果啲災難級個level掛
多人有多人咁搞嘅姐

當年咪一樣十尻幾人輪流上台多謝Paco
得罪講句,呢兩三年除左岩岩首剛好叫好少少之外
其他都係垃圾,佢去邊都好過係環球
其實環球係on9
呢兩三年簽勁多人但係又唔識捧
仲要全力谷CCTVB
Dear Secret隻碟都正嘅
環球真係垃圾公司嚟
Jace果啲上緊又唔識捧
俾gin lee啲歌又老撚土
無端端又同903反面
快啲執柒左佢啦
過得去 知咩事啦
pixel 最唔怕.......仲有親生老母Viu
印度舞曲 唔知做乜鳩,明明係實力派女歌手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞