其實長期戴住口罩會唔會早死啲?

37 回覆
37 Like 11 Dislike
每次吸入嘅氧氣都比唔戴少咗
變相身體要用更多嘅力
或者更高嘅頻率去吸返足夠嘅氧氣
加快咗個勞損
本身可以用80年
而家得返60年
就死..
No gif
仲要瘋狂吸番啲二氧化碳
就黎中毒死
要唔要人工呼吸
gif?
要..!!
驚咩?
會早d死
以前好似曾經有專家咁講 但係而家已經唔知去晒邊
有冇聽過低氧訓練/高原訓練
可以改善運動員表現
無話唔會早死
1931年,諾貝爾獎得主(Dr.Otto H.Warburg)因研究出「缺氧是致癌主因」而再次獲得諾貝爾生醫獎。80多年後的今日,更清楚一般細胞、癌細胞和氧氣的關係。明白這個道理,癌症也就不藥而癒了。
一、呼吸
呼吸是為了得到氧氣,為誰呢?為肺、為腦、為心臟?都對。更完整的說,是為了全身60兆細胞內的「粒腺體」。
氧氣由鼻腔吸進肺部,生物學上稱「外呼吸」。對身體而言,呼吸的功能只完成一半,還要完成「內呼吸」,就是藉血液循環系統將氧氣送給全身細胞,並進入細胞內,如此,才完成「有效」的呼吸。外呼吸不順暢,就會產生窒息死亡的恐慌,容易察覺;內呼吸就不易察覺,因此,許多疾病、癌細胞就這樣逐漸產生了。
二、癌細胞
一般細胞是靠「粒腺體」的「氧化」作用來獲得生存能量(ATP),一旦得不到氧氣,細胞理應馬上死亡。然而,地球上的生命體皆源自於無氧狀態,因此,得不到氧氣的細胞並不會馬上死亡,它會用自身的「醣酵解」方式取得生存能量(ATP),而繼續活著,這種活在無氧環境下的細胞,在生物學上稱為「厭氧細胞」。
細胞獲得生存能量之謎,這數十年來,才逐漸釐清。然而,在醫學上,仍沿襲千年來的舊稱,叫它「癌細胞」。
全身60兆細胞皆能取得氧氣,是一項看不見的「大工程」,某些細胞短暫缺氧,待恢復正常供氧後,這些癌化的細胞便自然被代謝淘汰,但是,長期缺氧,癌細胞便大量增生。
三、細胞為何缺氧?
(一)微血管阻塞、萎縮
(二)微血管和細胞的通透性被脂肪、蛋白質碎片等阻礙了
(三)酸性環境妨礙氧氣進入細胞
四、自癒辦法
(一)正確飲食,從細胞角度去看它需要什麼,提供它要的,停止吃進它不要的,避免造成阻塞。
(二)加強運動,適度曬太陽,讓萎縮的微血管重新長出。
(三)拒絕所有致癌物質,那些只會導致細胞缺氧。例如:香菸、油煙、醫藥、清潔劑、人造食物……。
戴口罩做運動同高原訓練係兩回事。
人地係有運動配合同埋唔會載咁耐
而家講緊日常生活坐喺度都要長期載住個罩
冇呀,不過早唔早死你好難證明到
特別係要排除其他幾百樣因素
咁你問我鍾唔鍾意戴住口罩去遊山玩水
咁我就梗係唔鍾意啦
早死定遲死都好
不想60歲退休 60歲死。。。
吸少咗氧即係氧化慢咗,有作抗氧化,應該會長命D

有GIF?
不畫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞