其實UST脫勾只係為左CBDC推出而鋪路

15 回覆
8 Like 5 Dislike
跟本中央銀行就想出穩定去支配加密貨幣個市場
但市場一堆穩定幣根本大家就冇必要換CBDC

而家推冧UST等大家對呢堆穩定幣冇信心 之後再推出CBDC就合理之餘再食埋個需求

好大盤棋
老老實實 耶倫都講埋bitcoin 冇理由唔會監管 但要監管bitcoin本身好難 但出隻cbdc 監管市場就易好多
再講 一旦港元同美元脫勾 好多人爭相入bitcoin 到時cbdc 就會起到作用
笑撚死,又一個痴線佬
呢樣野一做講緊 只係搵唔到timing出
Fed可以索性外判俾USDC做CBDC,唔洗自己做,寫好regulation就有人會做。
但睇唔到盤數 同抽唔到稅
block chain係public ledger,加埋KYC法例,成盤數睇到晒。
CBDC同即銀紙一樣,都係冇稅抽。
執咗點搞,minting contract owner係邊個,都係自己搞好啲
有監管,大錢先肯入來
USDC唔會執架,有銀行牌,基本上就係一隻money market fund。
正路
其實唔係
鮑sir係有講過對美元電子化有興趣
算啦 佢地識q咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞