帶2個主子移居加拿大 你隨便問 我識答一定答

600 回覆
1966 Like 52 Dislike
有朋友自己種 遲啲會拎黎試下
我第一日黎見9度著左衫 好似那年18咁
冇人著 第2日開始就冇著 依家又開始熱 遲啲冬天睇下情況
都要訓練佢地進化
間唔時睇下咁,nice to meet u too
你依家係香港定外國?有機會見面傾下計
冇frd 抵撚死傻閪
入青山先搵到fd
好得意啊
我住個到行10分鐘左右?有一個
我再探索下 可能真係未必好多
唔撚覺得有幾偉大
唔講香港人,就算係其他國籍嘅newcomers都會講下自己家鄉點點點去帶話題架啦我上堂lingoda d意大利佬都up自己個town仔點點點啦
係你自以為講呢d野好偉大先會咁諗人,覺得人地都覺得自己好偉大
成日覺得有相睇一次 熟悉啲就唔會咁緊張有咩要準備
出發前可以準備

1. Approval letter

會有日期提醒你幾時要入境

2. 銀行戶口我自己開hsbc

唔使keep住可以開advance

有1m hkd/100k cad (可以簡加拿大hsbc計資產)
可以選擇開hsbc premier

樓g個時開hsbc premier
上總行搞加拿大戶口 2日開好

銀行卡可以簡寄香港/到時黎加拿大分行拎
(視乎你幾時開 幾時出發)

3. 租樓
樓g 租dt 一個月大約ca 2800
但dt真係好方便 最近撞到幾個後生仔住markham weekend黎dt玩 知道香港好多家庭想簡個到 ig會再分享

出發前排agent處理 幫手睇樓 好nice 識講廣東話
依家同狗狗煮得好舒適

出發後準備

1. 電話卡

樓g 用fido 冇試過其他牌子 有經驗巴打分享下
電話卡whatsapp落單 fido既香港人sales我估?
可以即日/隔日去任何一日fido門市拎電話卡

以上樓g全部有contact, 純粹自己用完
有興趣follow ig dm /呢度 隨時問我野

多謝

https://instagram.com/420.7.24.365?igshid=YmMyMTA2M2Y=
過黎比你攬下佢2個
慢慢改變 唔使逼自己 我希望我做到例子
土生土長香港人過去 適應未必真係好難

到時可以介紹local比大家識
大家易左識local

信心大左 之後自己識fd又再易左 得左 搞掂
我幫佢搵埋local 拍完片之後佢潛左
如果佢真係冇fd適應唔到

我真係ok同佢catch up下

可能佢之後陽光番 到時再請我食飯
見到佢好似好頹咁
睇下功夫 講下 19政府都扯到去偉大

巴打 我覺得你要食2啖放鬆下
佢係香港果時都無朋友
千祈唔好同呢啲癲狗有任何接觸
用咩方法移民呀?
各位朋友 除左覆連登 真係有好多陌生朋友仔dm ig問意見
諗緊既你唔好怕醜 快啲follow ig 進行激情對話

樓主打字cls 秒覆 好多人話我把聲有dj feel
Dm我激情對話 來吧想9up

依家多倫多就4am 瞓先 瞓醒希望拆禮物咁見到海量dm同推post love you all and goodnight

成日覺得有相睇一次 熟悉啲就唔會咁緊張有咩要準備
出發前可以準備

1. Approval letter

會有日期提醒你幾時要入境

2. 銀行戶口我自己開hsbc

唔使keep住可以開advance

有1m hkd/100k cad (可以簡加拿大hsbc計資產)
可以選擇開hsbc premier

樓g個時開hsbc premier
上總行搞加拿大戶口 2日開好

銀行卡可以簡寄香港/到時黎加拿大分行拎
(視乎你幾時開 幾時出發)

3. 租樓
樓g 租dt 一個月大約ca 2800
但dt真係好方便 最近撞到幾個後生仔住markham weekend黎dt玩 知道香港好多家庭想簡個到 ig會再分享

出發前排agent處理 幫手睇樓 好nice 識講廣東話
依家同狗狗煮得好舒適

出發後準備

1. 電話卡

樓g 用fido 冇試過其他牌子 有經驗巴打分享下
電話卡whatsapp落單 fido既香港人sales我估?
可以即日/隔日去任何一日fido門市拎電話卡

以上樓g全部有contact, 純粹自己用完
有興趣follow ig dm /呢度 隨時問我野

多謝

https://instagram.com/420.7.24.365?igshid=YmMyMTA2M2Y=
樓g好想用親身經歷示範比大家睇
就算土生土長 冇去過加拿大都可以識到local
你敢跳出comfort zone 就ok

想同大家一齊成長 太多人搵夠錢用成功角度去移民移居
我依家係白紙 我感受大家未來一樣會行既路
但你睇我行完一次如果順利左幫到手既
我希望識左個朋友 人在多倫多 識多個朋友唔好咩

今日又識左個新朋友justin

出去買衫 買完勁細心問我使唔使燙
因為樓g今日 on99 著左長袖熱撚到要即刻換
咁就加左ig 真係咁難咩

樓g ig全部follow得既都係加拿大新識既朋友
其實可能真係未必有大家想像中咁難
推推post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞