帶2個主子移居加拿大 你隨便問 我識答一定答

553 回覆
1903 Like 49 Dislike
香港車牌換加拿大車牌要再考,但可以考少啲嘢咁解
過幾年想帶隻貓去美國 多謝巴打分享
狗狗好cute
肯養唐狗你一定好有愛心
Hi 巴打
我都係多倫多,有機會出嚟黎chill下
就係想問你有幾多身家先敢移民
剪咗毛呀?同你上面po唔同既
出去放狗,可以同其他放狗嘅狗主傾下閒計
加拿大人都好nice嘅,就算唔傾偈行過講句hello打聲招呼都係友善禮貌嘅表現。

初來步到,有好多嘢要採購,如果唔介意嘅,可以去二手店睇下,全新或舊嘅廚具、狗玩具、傢私、碗碟都有。有啲人穿州過省搬屋,或百貨公司年尾清貨,都會捐啲俾救世軍之類,係一手貨,但平好多,去尋下寶都幾好玩,又環保。Facebook market都會有人低價或免費送鋼琴、檯椅,你可以留意下。

多倫多各國美食都有,大把香港人開嘅餐館,水準拍得住香港,印度裔、中東人又多,印度餐都唔錯。間中出街食飯還可以,但長期就梗係自己煮食最健康啦!

題外話,我發覺香港人,或其他民族喺英語世界生活,講英文可能無native水平,尚算ok,但好少講please。英文人會覺得你叫人做嘢,除咗要thank you,有句please會順耳好多。

我記得某個空姐好耐之前寫書,話有人坐英航,叫空姐攞水之類嘢,咁英文可能唔係個客嘅第一語言,講單字water,或can I have a water,點知個英航空姐話Say please or you won’t get it

總括而言,please呢個概念,喺中文語境存在感好低,用英文講嘅時候要注意一下,禮多人不怪吖!

個人經驗,移民頭一兩年都係要交下學費,撞下板,有啲嘢撞多幾次就明。可以識下香港人交流下,圍爐又好乜都好,但最好都識下啲本地人,融入本地社會。盡量睇多啲本地新聞,理解下自己個區,邊個係區議員,市長等等。
我冇用tg 你可以ig dm 我
呢個你上網google下好
再唔係直接問吓漁農署有冇做過相關經驗
問下又唔使錢 愛動物就行多步
有錢真好
好同差係相對
睇自己 過分沉迷一樣嘢都係有害

No offense 我唔明點解煙同埋酒一樣對身體有害
但因為主流媒體電影電視劇描述到好型用嚟social就冇問題

大麻其實仲健康 飲酒會嘔會打人
食weed 最多bad trip od(你要食到好過份既份量)

Just love n peace bro

所以香港唔適合我 太壓抑
加拿大對我黎講 for smoke weed is paradise
明白巴打智力係比較低 加油
留名 8月頭黎 應該住DT
雖然無養狗但我同老公都超鐘意狗 只恨香港住太細 黎到加拿大都想養(如果養自己養得掂既話...)
想一齊野餐放狗 plz
眼眉狗
呢位巴打係低智人士 希望大家唔好咁介意

YYLam?
我仲要捱貴草
哭左
想樓主講下暫時唔適應嘅地方
even你覺得嘅缺點
因為比較多人講advantage但係無人講drawback
我想了解加拿大嘅 兩面
祝你係加拿大生活得開心快樂

我好掛住加拿大
日日都stone撚左 答你唔到
嗰啲係 midges 唔係蚊

https://www.cbc.ca/amp/1.2632675

https://www.theweathernetwork.com/ca/amp/news/article/swarms-of-midges-have-returned-to-ontario

Downtown condo / 大廈 無乜可能有蚊

想要蚊,夜晚去釣魚啦
帶左幾多錢過去? 有冇諗住搵野做?細佬學費幾多錢?
狗狗好得意呀 想問下係咩品種?
你住山卡拉梗係,或者淨係出入商場
我呢邊差唔多4am
瞓先 聽日會努力覆post

希望呢到可以有巴打幫手整合資料
我啱啱黎到settle冇咁多時間 如果整合左可以pin係頭

唔知連登有冇愛 我有時間自己執好實做
但好眼瞓

今日冇諗過咁多巴絲打有興趣
玩左成日電話媽咪嬲死電視都未買 屋又未執好
但都想盡力幫到咁多位有心走既人
有離開既勇氣唔容易
希望我可以帶多啲資訊比你了解同參考 大家一齊加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞