帶2個主子移居加拿大 你隨便問 我識答一定答

565 回覆
1917 Like 50 Dislike
巴打兩個主子嚟到呢到一定勁開心
留意到呢邊嘅狗狗行路都特別招積
另外 以我所知cx應該無得in cabin
想要in cabin嘅一係ac, 一係korean air/ asiana air係韓國轉機
貓仔可以hand carry
樓主心態好好 回答唔同意見都答得好得體
睇到勁想即刻走
全力支持 想問你ig係咩
Hello 恭喜晒你做出離開既決定
你肯離開仲要帶埋寵物一定係好主人

Cx打去book
千祈唔好用Asia Miles換

我之前打去hotline問勁清楚 如果真係有reschedule 有冇分別 staff話冇用左分換

到真係班機cancel左 原來比錢買既會優先換到飛先
屌個時諗住都離開香港 有miles用埋去
收到confirm先book 咁都中伏
最後2月拖到5月先飛

同埋你要買左人機票先
但唔使比錢住 買完之後staff會幫你申請
會覆番你寵物有位定冇位

所以你可能同一時間要book左幾班機先(唔使比錢住)

熊仔鼠你要再睇睇
手頭上我有經驗確認到得 兔兔 貓 同狗

Cx handcarry應該得貓
兔同狗都要寄倉
唔知熊仔鼠點
有時真係唔明點解有人鐘意用自己把尺去度人
明明無影響到其他人咁點解要屌鳩人

連登真係個人性黑暗面既集中地黎
善心打破0負皮
想問知唔知巴西龜係咪冇得拎過去
當人on9唔識起你個底出咩post
12500for2隻狗狗 全部自己搞 兔兔都係 兔兔4k左右
樓主擔唔擔心長期食大麻會對身體有影響?No offense,純粹問下,因為香港嘅教育係講到大麻好差好差
剛剛落地嘅時候你住邊度,我見好多人都係住Airbnb

點樣搵屋租?住咗幾耐Airbnb 先至搵到新屋?

想問巴打點pick嘢到埗無耐未熟架步
Cx無得in cabin
我發覺呢到啲人放狗
如果大家迎面而來 通常其中一個會早一個街口閃入去避開另一隻 明明佢地條街好闊
放耐左就自己都學埋一份
有時迎面有另一隻狗過嚟,就轉上草地避一避先
等人地行過再落返嚟

比哥哥你睇下啦
唔一定 好似乜都有
因為以我理解加拿大係移民城市
好多人喺唔同地方過嚟所以好多元同埋共容
Follow 咗ig
因為有owp 所以可以入左境先搵
你急既可以黎之前搵左先
唔急黎chill下先

Covid都比19政府鎖左3年 過黎chill下先
唐狗黎架 但好多人認錯柴
細個仲似
多謝 2隻狗狗 hkd 12500運費
當extra baggage
好似冇咁平 同埋香港唔比飛機上落之前
機位太緊張 有錢都冇位飛咁
我祝你隻狗長命百歲
唔好咁緊張 飛之前可以開始同佢做訓練
我個時飛之前3個月已經訓練佢地入籠閂閘瞓覺
我係房閂門 佢地係廳瞓籠咁
佢地習慣左 自己攰都會番籠瞓

機入邊係恆溫倉 溫度應該OK
我之前都囉囉攣但到步拎返佢哋嗰陣見到佢哋好定當

同狗狗飛要準備3樣文件
1. 針卡
2. 狗牌
3. 出發前7日既獸醫醫生證明+漁農署加簽

加拿大好pet friendly 唔使太擔心
佢冇乜睇我狗狗文件

我飛cx 其他要再睇睇 但文件應該係咁多

聽過air canada 溫度去到太凍太熱都唔飛寵物
同埋轉之前唔知係咪疫情

佢每班機hotline覆我得一個寵物位
2月打去 4月已經full...
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞