外滙比人咁陰乾,唔知仲有冇美元維持匯率呢?

408 回覆
17 Like 125 Dislike
呢招其實係抄大時代
即係銀行水浸咁, banker夠癲就可以幫手沽埋一分
銀行點解水浸, 炒家咪點樣借錢沽鳩港紙
2% 活期息都成個連登排隊借錢比佢地啦
仲未計佢地係加密貨幣市場吸左幾多
而家個情況唔係就係咁咩?
有人沽咗16億港紙又冇銀行接貨
咁HKMA咪要走去接貨
外匯儲備咪少咗16億
如果外資搬錢走,係經股市
借中共在港不停接貨.去套現香港外匯
望注港股自2021 => 31XXX 點
日日陰乾跌,跌到今日19XXX點
究竟外資套現左幾多外匯??
現有外匯由中共手中得來.

理論上中共亦可以用買賣人民幣變番港元.
如果中共真係用呢種模式去玩,係米可行??
如果可行,香港有幾多外匯變左人民幣??
磚頭有冇影響
所以要打走炒家一定夠錢同夠方法
問題係白粉波會唔會做
加息加到15% 你頂唔頂得順
劇本應該係咁寫嫁啦
政府起垃圾係用政府財政儲備
聯繫匯率係外匯儲備 關咩事
又咁講喎
如果一開始就禁止換外幣,就唔會有咁多人拎錢嚟換港紙
咁一開始就冇可能有咁多外匯去support印咁多港紙
你呢個資產都係靠人地嘅資產去建立
人地拎走資產,你嘅資產值相對都會下降
冇銀行接貨
你個counterparty唔一定係銀行啊,個人,炒家,基金。
唔係冇人接貨HKMA先出來

HKMA呢個時候作用係拖市啊,保證港匯7.75 - 7.85
只要市場上港匯弱過7.85,HKMA就會係市場沽美元接港元
討論係應該建基於事實去作判斷
而唔係只係用懷疑 估估下去判斷

首先要知外匯儲備 同財政儲備係兩回事
外匯儲備 主要用途係維繫聯匯
我上面貼咗 今年4月時 香港外匯儲備有約4,657 億美元 (或36324 億HKD)
https://www.hkma.gov.hk/chi/news-and-media/press-releases/2022/05/20220506-4/
當100億接1次沽盤 佢都可以接360次

睇埋咩叫聯匯先 https://www.hkma.gov.hk/chi/key-functions/money/linked-exchange-rate-system/how-does-the-lers-work/

仲有高鐵,機場3跑, 未來明日大嶼.
total 會用幾多儲備??

呢啲係開支係來自財政儲備
首先財政儲備在2022年三月底預計為9,467億元(相當於16個月的政府開支)
https://www.budget.gov.hk/2022/chi/io.html

你講既工程
明日大嶼個萬億應該估計用發債解決
https://www2.hkej.com/instantnews/current/article/3113848/%E6%8E%A8%E5%8B%95%E6%98%8E%E6%97%A5%E5%A4%A7%E5%B6%BC+%E6%9D%8E%E5%AE%B6%E8%B6%85%E6%99%BA%E5%9B%8A%E6%93%9A%E5%A0%B1%E5%80%A1%E7%99%BC%E5%82%B5%E8%9E%8D%E8%B3%87

機場3跑 已斥資1,415億 但今年都啟用 都唔洗再大規模洗錢
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220421/bkn-20220421155952567-0421_00822_001.html

高鐵 ... 暫時唔知有咩計劃 你有再話我知

你都可以一句"上面啲資訊都可以係假啦" 咁其實就咩都唔洗傾
但你淨係識懷疑 又無論點 討論係唔會越辯越明
連登越黎越低質 都係有班人淨係識懷疑 又唔識用事實反駁

個段傳說 喺邊聽返嚟 有冇source?
無就收皮

重點係應唔應該跟佢加咁急
佢依家用黎接貨既錢係之前流入既資金黎
銀行體系結餘果啲錢唔係無啦啦變出黎
係因為有人拎住美金黎香港
金管局先發行港紙俾佢唱
2020年螞蟻果陣流入左好似成2000億外匯

佢用返果啲外匯去接貨,根本都未真正撼動到佢個外匯儲備
就好似仲係用緊啲profit黎接貨
當然你可以話:咁啲錢流左入黎咪變左外匯儲備
都可以咁理解既

當HKMA用返晒啲人拎黎香港既美金 兌返晒啲港紙
銀行體系冇錢咪加息,到時港紙咪會強返
港紙唔再掂到7.85,HKMA咪係場邊食花生
外資當初係香港買野俾美金?
咪係同銀行(即係同ma換)
依家人地走人先換番美金咋
你呢叫信晒?懷疑唔係否定㗎喎,你都識講討論啦
而家我地討論緊外匯所有權定其他問題先

如果一開始就唔比換外幣,假如冇黑市情況下
你點用外幣黎計價港元資產啊
再講,你點攞走d資產姐,成箱現金攞走?但冇得換成其他外幣情況下,係其他國家,即係廢紙啦
我明白,只係我冇16億咁多啫
先用100萬做例子
港紙去到弱方,金管局就要出嚟用7.85嚟接貨
去保證聯繫匯率呢個「承諾」
有冇人推返19年反送中金管局接港紙d post出黎
我記得好似連續幾個禮拜都去到弱方接左幾百億
cctoy話要全民換美金掟港紙做低聯匯
然之後又久唔久吹幾個對沖基金出黎話追擊港紙
又話金管局d美金借晒比大陸變晒屎忽數 日日講到港爆咁 金管局一接錢就打晒飛機
算把啦,呢度d兒登仔都係小學雞為主
外匯儲備同財政儲備都分唔清,明顯學歷好低下

佢地淨係會睇自己想睇既新聞,跟住就打曬飛機
好出奇咩 美國個個月都加息 仲要加0.5%
香港都唔跟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞