外滙比人咁陰乾,唔知仲有冇美元維持匯率呢?

408 回覆
17 Like 125 Dislike
外匯儲備
又又又又又又諗起傻燈仔果年J三峽大壩每小時出入水流量圖

J出血
為數4,657億美元的外匯儲備資產總額,相當於香港流通貨幣約6倍多,或港元貨幣供應M3約44%。

https://www.hkma.gov.hk/chi/news-and-media/press-releases/2022/05/20220506-4/

多到有啲誇張
咩都懷疑論 咁好難討論
呢幾年流入左咁多 人地加息走 好正常姐 香港係驚就會加下息啦
熊市,走資 同維唔維持到聯匯係唔同既野黎??
點會無關系?? 走資自然賣港元走人.
到要維持匯率就要用儲備
( 日日沽股票換美元走人.3XXXX點去到19XXX.
有幾多港元已經換左美元??)

另外就係信任問題
究竟中共有無用橫手將香港既儲備搬走??
如果已經搬走好多. 是否足以保住聯匯??
又或有無用資金維持中資股票??

remarks:
仲有高鐵,機場3跑, 未來明日大嶼.
total 會用幾多儲備??

另外不知真定假,當武俠小說睇.

傳說:"在19年8月時候香港離職的匯豐CEO范寧就爆出
中共借了香港4000億美金到期不還."
直接用美金咪得
先嗰幾十億其實好小事
我覺得用賭場去理解應該會係最易
你當香港係一個賭場,所以人入黎賭就要用美元換籌碼(港幣)
當有人入黎玩既時候,佢係要拎錢過黎買籌碼
所以俾籌碼佢果一刻,賭場咪揸住佢啲錢
到人地玩完走啦,咪拎啲籌碼唱錢走
當1:7.8
36324 億HKD
當平均 20億接1次
佢可以接1800次
索羅斯97年打唔爆 而家都唔會打得爆聯匯
比卡超一上場連登就玩完啦
美國用債券收銀紙,香港咪收港紙keep住匯率。
變相齊齊加息
接錢提速!金管局約3小時內再買入62億港元(8)
https://lih.kg/632531

港匯港息集中討論(1)
https://lih.kg/638742

咁就幾年
咩都唔懷疑更加唔洗討論
銀行體系結餘係有人拎美金入黎,金管局印港紙擺落去銀行
你啲沽盤係沽俾人、沽俾銀行 唔係沽俾金管局
接貨果個係其他人或者銀行,只係當啲人沽到冇人接、銀行又冇錢接
金管局先要出黎用7.85接貨
金管局接都係用返美元去買返銀行入面既港元
佢唔係一個散戶咁樣同你落場禁制入貨
97金融風暴,08雷曼呢d都打唔瓜個聯繫匯率
而家呢個情況其實小兒科過個時
就係有個時個經驗,所以就要放咁多錢來穩定
有人話唔好懷疑喎
發佈假消息呢樣已經可以做你
咪咁大聲,一陣話你發放假消息
1998年咪爭d收香港皮
係曾蔭權唔跟遊戲規則玩, 政府落場狂掃恆指成份股票香港先冇事
個時我記得係日日都應該跌一千點 (恆指都係幾千點), 但政府就掃貨掃到升返轉頭
美國一路加息 金管局之後一路會接得再急啲
因為港元低息 美元高息,兩隻貨幣匯率穩定但有息差
咁就會有啲人套息,搵銀行借1億港紙,買美金收息,收夠息再唱返港紙還錢
接到銀行冇乜錢淨就應該要加息
加息之後就會吸引返啲人揸港幣
亦都冇人再可以套息賺錢

真正影響深遠既係香港經濟唔好既時候加息
佢意思係咪暫時托管
唔係全部都係佢
同你拎隻勞去當舖當左5萬蚊
隻勞係你既
但你唔攞返5萬連利息返黎
當舖點比返隻勞你

讀好書先出黎派膠啦小朋友
政府可以俢例禁止市民換外幣,咁係咪可以證明外匯係屬於政府?

比如大陸,你換外匯要批先比你換

只係香港係自由城市,你地可以隨意換外幣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞