外滙比人咁陰乾,唔知仲有冇美元維持匯率呢?

408 回覆
17 Like 125 Dislike
人哋鐘意咪換比你
唔鐘意或都無得換,你又可以點
No, 換個講法就好似財政司可以動用財政儲備咁
但財政儲備唔係屬於財政司
佢可以保管、動用,但舊錢永遠唔屬於佢
追擊聯繫匯率唔係想係港紙度賺錢, 炒家要借好多港錢再拋, 咁樣係冇錢賺
除非同時間開埋賭脫勾既合約

最賺錢係股票同期貨市場, 因為到時港紙會抽到好高息 (我假設10% 先)
到時股票就跌到仆街, 呢度先係賺錢
除非香港金融業玩完, 完全無外匯投資, 否則唔會死
另外一係好似制裁俄羅斯咁比人沒收曬D 外匯
bingo
香港外匯係Base on美金 但而家香港用港紙 咁就用7.8比1咁發行港紙
的確你可以話 咁港紙隨時可以換美金 所以外匯係人民嘅
事實上 咁iPhone夠隨時可以比返Apple換錢 咁係咪iPhone係屬於Apple唔係你㗎先
但香港唔得吖嘛
當香港可以唔換比你,或者換唔到俾你嘅時候
港紙就已經唔係1:7.8
就好似盧布咁,資金走咗
你換返大量嘅盧布喺手
但呢疊盧布已經唔再係3個月前嘅偠值
試下google 下外匯排名,睇下香港排第幾
故事發展
政府存有既美元,被人借走左,留下借據
而家外資要走,咁點
理論上同實際唔同 你可以俾多d想像空間 如果中共要港共上繳美金儲備俾佢 咁批美金就去左中共手 港元值幾錢 邊個會理啊 但d美金價值的確係仲存在啊
up乜春姐你
外匯屬於政府,政府比hkma管理,hkma set左rules點運用呢d外匯

而呢d外匯係由唔同資產構成,現金或國債,全部都係有價有市
你要攞返780港元黎贖回
點發達法
美金 換港紙 美金會變外匯儲備
用港紙換返美金 港紙唔會變返外匯儲備

你部iphone幾時換返錢係你決定唔係Apple決定
我幾時換錢亦都係我決定唔係政府決定
你睇下金管局有幾多錢先出來柒啦
唔似會脫勾,外匯管制機會大啲
點解可以講到用曬銀行體系結餘接港紙
港紙就會變廢紙咁
依家因為息差問題先搞到資金外流
到咁上下HIBOR 咪會升囉
加息D 錢就返嚟架啦
清零你啲港紙同廢紙冇分别冇美元backup邊個理你港紙
銀行體系結餘就難啲可以清零,清到零成個system已經收咗皮
你要諗下要借咁多貨去拋聯匯個成本係幾多先喎 賺極都唔夠cover啦
讀下書先啦
熊市,走資 同維唔維持到聯匯係唔同既野黎
金管局係多錢得濟 仲有幾萬億儲備,何況無晒結餘佢都會加息
要維繫唔難。最怕係佢唔想維繫自己擊爆聯匯個制度
個問題係依家銀行體系既錢有部分只係之前外資流入黎香港果陣發行
早兩年螞蟻單騙局都印左唔少
只要果堆錢未俾支那搶走都已經有排玩
我都認為7倍港元發行量呢啲當故事睇就得
但至少唔會呢3千幾億就陰乾到香港

你等金管局接錢接到銀行得返少少錢,加埋息都阻止唔到港元跌
出現呢個情況先出黎打J啦
驚閪咩
有人民幣啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞