外滙比人咁陰乾,唔知仲有冇美元維持匯率呢?

408 回覆
17 Like 125 Dislike
樓主post錯台
你去番時事台出post應該會好撚多正評
然後成班圍爐打j 港元聽日就變廢紙
正常比你加到3% 個負荷都仲係相對好低
大部份人供多兩三千蚊
仲要加息唔代表會郁個P 即係可能cap 係2.75%

你極端啲 加到10% 就無野好講
郁到個P 上12,3 咁就可能死得人多
但基本上無可能
如果香港人再不斷換美金會點?

睇下今次點

你理科人?如果我同你講光速比音速快
呢句係值得商榷,你有咩感覺

全世界都認為外匯儲備係屬於該國政府,而你話值得商榷
無知有時好事,唔會因為知道香港以後會好PK.
無心工作 [因想走走唔到] )
望注港股自2021 => 31XXX 點
日日陰乾跌,跌到今日19XXX點
都當好似無事發生

如果外圍PK,港股跟跌都正常
事實外圍無事發生,只有港股日日衰落都如在夢中

熊市一向係急跌.
呢種跌法. 根本外資慢慢搬錢走.
(頂下頂下,慢慢散貨, )
因為一定會有人狙擊,到時港玩跌到仆街

不過去到呢步都係大鱷想賺埋政府淨埋既美元,反而想知美金清0仲會否狙擊到hkd?
先係金管局接貨
然後開始加息
之後睇仲有冇流出
冇=冇事
有既話,就繼續加息

p.s 加息會有其他影響
美金清0
再狙擊HKD,咁會影響有幾大?
又kyle bass? 上次先輸到仆街
其他影響係乜?深層次?咁深同層次又係點呢?
假設你有US$100美
喺7.75換到HK$775
喺7.85換到HK$785

你會點揀?
hkma 都聲稱係咁
一早講咗係咁
光速同音速相差太遠唔係太好舉例
換返轉我同你講音速喺水入面比喺空氣快4-5倍,會唔會打破你某啲概念?

外匯儲備屬於政府係好早確立嘅事,但時代唔同咗,大部分國家都放棄咗金本位嘅時候,我真係覺得有啲值得商榷
輸都係冇資本,同埋做得呢啲大茶飯都係借返黎,佢期內打唔爆咪輸
經濟活動減慢
不利發展新行業,創科等
股市下跌
債券下跌
消費意慾降低
如果政府儲備唔夠發債成本上升

以上從宏觀經濟學角度,微觀嗰d咩樓價唔講
咁你繼續啦
事實既野比你講成商榷,你鐘意啦
MA 90年代玩到而家
USDT幾耐歷史
咁係咪可以理解香港外匯係美國資產
準備金呀,乜撚野外匯儲備?文盲兼弱智?不如搞清楚咩係準備金同外匯儲備同匯率既關係先啦好嗎
咁如果大部分美元一早變晒外滙票據同借據呢
我只係指出好多理論都唔係絕對
就算係科學理論都有改變嘅時候
外匯儲備屬於政府呢個定義係確立喺好早嘅年代
當時大部分國家都仲用緊金本位
當時代唔同咗,外匯儲備所代表嘅定義都會唔同咗
所以喺一個冇喺教科書讀過定義嘅人去睇,會覺得同「屬於」有少少分別
如果你講一件物件屬於我,咁其他人唔應該可以決定到你淨返幾多同幾時可以換走
on9 講準備金仲弱智
關聯繫匯率撚事咩

成倉都係港有撚用咩
學過經濟學未
條路9成咁行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞