外滙比人咁陰乾,唔知仲有冇美元維持匯率呢?

408 回覆
17 Like 125 Dislike
唔係
你睇下樓主PO 既新聞, 係外匯儲備, 唔係外匯既意思
完全唔同概念
自己係人地國家既錢
得個十幾億就唔好拎出嚟講喇
正常情況下唔會唔夠接唔係咩,你啲美金咪又係外資流入,都係相對既。

外資走哂清0都好正常,ma既角式係印返等值既hkd去供應需求。

當然投資失利比人狙擊另計,不過唔怕,我地有中國式和諧啲債
外資走哂都要去維持個聯匯有啲on9

到時直接取消hkd用rmb啦

淨低既usd比哂爺爺

全面中國制造2025
巴打似乎唔明聯繫匯率既操作

簡單d講,有人買大量港幣,就會令外匯儲備上升

但如果有人大量賣港幣, 外匯儲備就會少咗

極端情況下,如果無外匯儲備,港幣就維持唔到1兌7.8

但當然呢個情況係極低,因為金管局好有錢

但用理論黎講,外匯儲備係等同港幣既命脈,而且係可以脫勾

你可以幻想成,金管局依家有40000億,2日用咗85億
聯匯只係對外資一個保障政策用美金去計算
上年定前年
黎巴嫩唔夠外匯維持匯率
結果一日內,當地貨幣貶值70%
原本100蚊購買力,得返30蚊

巴打諗得太簡單,唔係話掛人民幣就掛人民幣
其實唔止係對外資
亦係對香港人既保障
因為香港係開放型經濟
如果無咗聯繫匯率
基本上所有生意都唔洗做
港幣可唔可以跌99%???
而家用7.85沽比政府
係著數過用7.75沽?
old news
13號係4X億
美元唔多嘅,有5000億咁囉
加息都唔係百份百回流 除非加到貴過美元
人民幣擺明係掛一籃子貨幣,只係無公佈過,用來內部參考

香港就算脫鉤都係掛其他一籃子貨幣,人民幣佔大份d咁囉

不過行到呢一步都肯定進入美國敵對範圍,香港九成會被美國凍結swift,到時港府再多美金都只係一行電腦數字
香港唔會玩完 業主玩完啫
現在業主最多加息 但後面加得勁 有首期都無人接貨
掛咩貨幣唔係重點
重點係你用咩形式去掛
如果本身唔係國際貨幣,咁就一定要用外匯儲備去維繫。
驚西咩?

香港外匯存底成幾千億。
仲未計 財政儲備。

兩者都清零,仲有大家既MPF。

都係唔掂,咪加稅囉。

你老破,都未到佢老破啦。
4x 都係尋日
今日係再多28億
第二點外匯儲備好似唔屬於香港政府,我理解係所有人(包括香港人同外國人喺香港嘅投資)
金管局有足夠錢承接所有港元沽盤,前題係default咗香港人嘅錢會留返嚟香港
但香港(目前)所為自由港,冇人話香港人一定要將錢所喺香港或者擺入銀行
香港手上有1.x 等值美元儲蓄去接住所有港元
不過係咁賣港幣唔係好事 因為港元流通量下降 港股 港樓更加難搵到港元接貨 會gg
但呢個流通量又唔到HKMA話事 佢只能有人買就印HKD, 有人賣就收番
建議巴打重讀中四經濟學
唔使咁認真
淨係大陸佬借咗香港個筆數
如果還唔到
基本上都玩完
幾年前日日有人post接錢 講到就爆
最後嗰句好正確

所以金管局可以買哂所有流通港幣,其實意義唔大
因為香港/外資既資產並唔係流通貨幣度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞