外滙比人咁陰乾,唔知仲有冇美元維持匯率呢?

408 回覆
17 Like 125 Dislike
我係質疑

我最鐘意質疑

所以正苦 老細最唔鐘意我地呢D人

對仆街港共正苦嚟講 呢D人最好拉哂佢 再掟佢落海

你應該好支持

明白的 呢D就係你眼中的「德政」嘛
人地鐘意做關你咩事?
美債個息夠係hold 到尾先有你講嘅2.98%
你條友講野跟本就唔係apple to apple
買美債呢期個price 插得快過 ibond la
個yield 升係因為個債價跌緊
之前買果班人係輸緊嫁
呢d 先係高質討論
連登仔真係好撚癲
你用的詞語已估到你對支那咩看法

我一直認為 49以後無中國

你用中國儲備呢個名 反映你信支那 你咩立場 你應比我更清楚

但現實係支那只會不斷搵香港笨 呢個看法我由2019年以後一直無變

支那無偷哂香港的外滙儲備都算 仲想計埋佢?

諗吓香港外滙仲有多少係真美元真美債仲好啦
索羅斯一定唔係傻
索羅斯果時係買晒2邊
沽港元賭港玩穿7.85
同時沽期指賭HSI大跌
如果港府保港元就要大舉加息,到時期指大跌
如果唔加息港元就穿7.85
基本上索羅斯係唔會輸
只係贏多定少
港元穿7.85佢贏最多
不過佢估唔到港府會入市買期貨同股票,再嚴格執行T+2,同時美股大跌搞到佢回唔到錢先輸
如果佢有資金堅持多幾星期佢根本會輸
之後港府加大外匯儲備,基本上好難沖得散
人地鍾意做當然關我事

咁我講嘢點解又唔得呢?

係因為我講嘢你唔啱聽? 所以要滅聲?
好恐怖
而家似係我唔講得野多d
我無資格和呢D大投資銀行比

我呢D庶民 只求保自己

我唔似得你 失業借10萬就當德政

我借唔到 亦唔會借 我只會信自己 亦只能自救

所以我一定要諗嘢 更要事事質疑

唔會人話保險有著數就鳩衝 話虛擬貨幣有錢賺又鳩衝
我咩立場你起下我底咪知囉
不過我通常用字比較中性,唔會太過偏激

香港97年後存在既價值只係比中共利用
我睇法係,非必要中共唔會放棄香港,因為仲有利用價值。
但中共同時唔會對香港好,因為香港始終有西方思想,養唔熟

所以結論係中共唔會比香港咁快玩完,但當香港無利價值?關口拆埋都得添
你自己都講咗啦
即係聯繫匯率係有可能被攻破,只係未有呢種沖擊啫
唔存在“港府要保聯系匯率根本無可能破到”
對正常人嚟講 啱

但對小學雞習近平就唔係 只要你有少少歷史常識就知

呢位白痴 今日上海所做的全部係智障所為

香港今日搞成咁 淋病當然有份 但無呢條白痴背後撐 都唔會啦

仲有 為持平實撐共呢度有唔少

我無話你係 但我亦唔能夠排除你唔係

網上世界就係咁 正如都有人話我五毛添 我都無法向其他人證明
我無本事

沽港元 買美元

我無資格玩 我只能以一個庶民角度去諗點求生存

你有本事 OK 努力 與其單單打打我 你不如諗吓點實現你大計仲好
香港正苦水深火熱呀
我乜撚野都唔知
我淨係知香港嘅錢即係共產黨嘅錢
4000億大部分用美元結算嘅債券,以前係純美債,而家唔知溝咗幾多中共國發行嘅「美債」,呢堆美債換唔換得返美金無人知
中國仲有大把美債,真係驚閪

用香港收美債息再用聯匯保值刷錢,咁rmb貶都唔會蝕太多

但個唔透明既政府佢咁玩你都耐佢唔何,狙擊就攞100億美金同你班傻閪玩,香港人同大鱷一齊走資先好大機會衝擊到聯匯,但香港多中資紅藍屍,好多錢都放香港,得外資做推手好難會爆
唔明,中國點發美債?

假美債?
美債到期美國一定會比返本金你,唔好on9
七倍咁多? any source?
呢個po 就話香港外匯儲備比人虧空咗

另一個po 就話金管局嗰4900億美金係聯儲局度,仲鬧我係傻仔唔知香港既美金放咗係聯儲局度

屌,好撚亂呀,我google唔到金管局將d錢放咗係邊間bank
買一萬美,輸1000點,係輸一萬港紙。
另外人地咁做,係賺鎂/港幣息差,即刻收鎂嘅利息多過要俾港幣嘅利息。

但師兄你係IB咁做,一黎IB應該唔會俾鎂利息你?另外港紙計你overdraft個息應該幾甘下。

但如果你睇法係想賭港匯甩peg,你係可以咁做,當然贏面有幾大就另計。但見師兄你自己都識講係六合彩嘅話,明白自己downside係咩就得。
更正: 一萬美輸一千點係一千港紙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞