外滙比人咁陰乾,唔知仲有冇美元維持匯率呢?

408 回覆
17 Like 125 Dislike
你既假設又係好多人走資囉
我信走資發生緊
但之後會出現2件事防止
首先會加息
一直加,直到停止流出

但如果加到‘’極限‘’仲未停走資
就會外匯管制,但外匯管制同樣係毁滅性影響

理論上學術上係咁
但我唔認為短期內發生,原因係香港太多韮菜
就算外資走,本身香港人有賺外匯能力都會繼續撐住
政府免息貨款? 不如貼返出嚟
我唔知你講乜
清 你似係有反社會人格
我單單講免息貸款係政府果期唯一德政
你已經發左癲
但如果加到‘’極限‘’仲未停走資
就會外匯管制
,但外匯管制同樣係毁滅性影響

你都講了

點解一定唔會?

HKMA點解要研究? 因為支那一打台灣 咩都有可能
我都有反社會人格

但我會偏重學術上

事實係可以脫勾,只係我唔認為咁快發生
唔跟佢果套就係錯

免息失業貨款 德政?

大把人諗盡方法去借 甚至諗住唔還的「德政」 呢個係弊政的看法我至今不變

唔好轉移視線 兩件事 況且我亦唔認為呢筆貨款係啱 只係有D人見到有著數就梗係死口話好
可以
好多人做緊
沽hkd 買usd 賺息差
但人地唔係賭hkd 玩完
但有少量人以為要爆喇
首先我無話一定唔會
我係話目前未有條件去觸發咁嚴重既影響
至少五年內無條件
我覺得最大機會會爆,係外匯基金既構成存疑
但如果真係要向呢方面諗,就要考慮埋中國外匯儲備同負債

中國夠閪膽打台灣咩,鳩縮口交就敢
林鄭就係

我憎正苦係事實

但對我有好處的 我一樣唔會反 這是正常人性

不要動不動扣一個偽學術名詞就認為自己有理

呢D偽學術左膠

全世界有唔少 仲有好多好似德國D環保撚 背後收緊俄狗錢
你咁憎政府
唔還關你咩事
更加應該覺得開心
還富於民

買政府ibond 又唔支持
借佢錢又唔支持
最好同佢冇關連
咁你走左未?

人地抽下 ibond 夠係對人地有好處la
你咪一樣反緊
之前好似有個基金係買option
賭hkd 爆炸
但係一兩年嚟都係輸
而家唔知點
最多咪拆息加到30%
資產跌到仆街,好似98咁
但港府要保聯系匯率根本無可能破到
除非美國佬玩凍結外匯儲備
係外匯基金既構成存疑

呢點我同你一樣 我好懷疑

我和你係程度上分別

你話暫時唔會 你認為唔會打台灣 我都認為唔會 但2月24日前西門梓敬都話俄狗侵略烏克蘭係假 但結果呢?

世界無嘢無可能

2019年以前 你都唔會諗到今日香港變成咁 指鹿為馬
係架

但討論區唔俾人講相反意見? 我又真係無買 亦無錢買 但就唔講得?

你係共產黨? 唔俾人講嘢?
巴打首先明唔明聯繫匯率既操作先
明明好難同你討論喎

97索羅斯都沖散咗泰珠
98沖港幣失敗,但唔代表無可能失敗
你當索羅斯傻既咩
西門傻閪講既野邊有參考價值

都係嗰句,要考慮外匯儲備構成,就要考慮埋中國儲備部分

所以我先話短期唔會發生,中長期就好難講
邊有唔比
我講出嚟姐
我屌ibond

背後概念係因為最多抽到4至5手

5萬蚊俾盡賺1500 當103計

但息加緊 美債YTM 都2.98

咁點解要買? 當然我唔信正苦係原因

好啦 一大班人話5萬蚊唔係咩錢 既然唔係咩錢 點解仲要為1500蚊去諗呢諗路? 自相矛盾的事我唔明就要質疑

好啦 唔夠講時就話大不了hold到尾 既然5萬蚊唔係大錢 點解唔搏盡D? 反而去買ibond? 又係唔明
你嘅downside係輸7.85-7.75呢1000點,upside係贏無限,所以你咁諗咁做係100%正確。

只不過”好多人”係講緊人地銀行揸住幾百億上千億港紙(我同你放係銀行啲存款),放岀interbank市場用遠期形式或者swap形式賺息差,目的係賺息差,而唔係對賭de peg或者沽空港幣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞