外滙比人咁陰乾,唔知仲有冇美元維持匯率呢?

408 回覆
17 Like 125 Dislike
唔使咩經濟學理論

普通人諗法

呢度D維穩五毛一味講點樣點樣 但佢地無回應我香港未來真係咁好錢途?咁有前景? 大家咁有信心

OK 多謝你地 有你地 我仲有時間去諗點部署 你地繼續撐 我仲未夠錢 有你地暫時頂住唔爆就得
咁冇人借到錢咪賣唔到樓
點解會搞到hkma 接唔到錢
佢有足夠美金接得到流通港紙已經夠
所有係香港運作嘅銀行每日都要上報俾金管局知,佢地借左幾多額度岀街俾人。

Interbank aggregate balance有三千幾億,未計後面銀行有一大堆錢用EFBN形式收起左,個度有過萬億(全部資料MA網站公開嘅)。你要沽空港幣首先要問銀行借大量港幣,而如果你面對一個至少有萬幾億嘅資金池,你至少都要借過千億,係至少。我都未計MA本身個外匯儲備。

先唔好講有無銀行肯冒咁大風險借過千億俾你沽空港幣de peg,就算有,金管局一定即刻知,原因上面講左。就算我當金管局成班智障盲撚左,俾你拎住一千億去隊個至少過萬億嘅資金池,有咩意思?

每次做外匯平衡都係高買低賣
D錢會唔會愈來愈少?
2003 年呢?

你估有無人係hold現金呢? 全cash?

但當經濟一片蕭條時 你估個價仲做唔做到高位出貨 我就算仲信香港 我都會壓低個價先肯接貨

鄧成波個仔沽汀蘭居 都要俾折讓啦 睇吓今日報紙先啦

如果出到貨的 又轉美元走 到時大量沽盤 HKMA又接唔接到呢?

既然有人講歷史 咁就用2003年的歷史 諗清楚先

呢個世界 無嘢無可能
你沽咗物業 股票 套到的現金 是一張張紙幣?

如果呢D錢換美元 金額好多 真係接到?
救命
都唔知你up 咩q 野
多人賣到樓又唔係創造左港紙
而家係講緊hkma 手上美金可以買起全世界港紙現金
on9
買果個係唔係用港紙?
咪又係銀行入面d 數字
佢買唔買我間屋佢d 港紙都可以換美金
佢d 錢都係流通貨幣
本身hkma 就係買得起
7.75買完用7.85沽,低買高賣喎
OK

如果而家有大量外資 + 散戶把港元換美元

數目達3000億美元 仲頂到

但6000億呢? 仲頂唔頂到?
on9
買果個係唔係用港紙?
咪又係銀行入面d 數字
佢買唔買我間屋佢d 港紙都可以換美金
佢d 錢都係流通貨幣
本身hkma 就係買得起

你真係咁諗?
你真係唔識架喎
用歷史用2003年唔用1998年
點解咁鐘意用流通貨幣黎打飛機
爆唔爆真係同流通貨幣無關
大把人香港有1000萬資產,但現金得100萬

利申:覺得唔會爆
1998年索羅斯我識
但2003年經濟仲差

個陣淘大花園一層樓 50零萬有交易
點解唔得
咩都唔識就鳩up
你以為百佳件貨賣緊港紙
hkma d 錢要就要買埋佢
好多人見識過你獨等思維啦
上次恆生個武肺保險post

香港最新外匯儲備資產數字
香港金融管理局(金管局)今日(1月7日)公布,香港於2021年12月底的官方外匯儲備資產為4,968億美元(2021年11月底為4,994億美元)(附件)。

2021年12月底並無未交收外匯合約(2021年11月底為10億美元)。

為數4,968億美元的外匯儲備資產總額,相當於香港流通貨幣6倍多,或港元貨幣供應M3約48%。

其實你講咁多做咩
你講一句唔信政府咪得
最後果句中point
香港的確唔少人資產係多數數由物業組成

如果全部人唔信港元 一齊換美元? 又點?

你唔好同我講無事

蛾羅蚑點解要唔俾民眾換外滙? 當全民唔信時 我唔信任何一個正苦可頂得住

咁最後只有外滙管制
1000萬資產
你要套現就要揾對手
對手係用緊流通貨幣接你貨
賣一層樓唔係創造左1000萬流通貨幣
冇多到貨幣hkma 點會接唔到
睇少啲農場文, 唔好咁on9啦
你係假設咗走資
理論上走資金額超過5千億美金,又無人撐港幣就會脫勾

但我回覆緊既係:外匯儲備>流通貨幣 並唔係支持唔會爆既原因
唔信冇問題
但都有分程度囉
就好似假如你有能力移民
我都係叫你快d走一樣
但係唔會講到今日唔走冇得走咁
又係拎恆生呢單嘢講?

保險呃人唔係咩新鮮嘢

我一向唔信 我無你地咁本事由保險公司手拎到錢

但正因為我唔信 所以雷曼 虛擬貨幣呢d嘢我無揩嘢

你一係用理據駁我 如果人人換美元 你認為HKMA真係可以頂到?
加息...
如果全部人信gme, gme 升到3萬啦

市場講賺錢同我講信仰

你對 歷史,經濟,人性,完全唔識喎
是旦啦

你地除了攻擊質疑者唔識外,仲有乜嘢?

你地繼續信 支那呢句: 信政府 唔怕

啱哂你地
你點止恒生
之前政府免息貸款都on9 過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞