外滙比人咁陰乾,唔知仲有冇美元維持匯率呢?

408 回覆
17 Like 125 Dislike
係又點,可能中央自己收埋,一有人狙擊又擠牙膏攞500億美金咁救香港你都打唔爆啦

中共呢啲手段叻過你地
當然中共紅二,三...代走埋一份唔出奇.(重點都係將港元變美元搬走)
你又覺得中共可唔可以用買賣人民幣變番港元.
如果中共真係用呢種模式去玩,係米可行??
如果可行,香港有幾多外匯變左人民幣??

remarks:
香港係人民幣離岸交易中心,
其實佢可唔可以用港元直接交易人仔??
無知一問.
可以,不過中共係用互換同ma攞hkd

個價中共訂
人有政見,錢唔會有政見,
邊到有回報錢自然會流去邊到,
上面有師兄講左,hibor上返,錢自然會返黎香港interbank市場,
2015-2019年四年走左三千幾億,之後2020年一年啲錢又湧返黎香港,唔好唔記得兩年前HKMA先係7.75係咁掃美金,本身聯匯成個制度就係咁,
唔明點解每次上返7.85就咁多港爆post係到販賣恐懼
2015年有無党安法? 有無封關? 以防疫為名封哂香港對外聯繫?

人有政見 錢無政見

但錢是流向有機會的地方 香港今日整個宏觀經濟仲同2019年以前一樣?

黃冬勝今日新聞講咩? 有無睇?

要維穩先要回應我呢D問題

唔好吓吓拎D歷史嚟講

2022唔同哂啦 (其實由2019已唔同 只係越來越衰)

銀行捐錢 訂閱蘋果 都就嚟話要拉 仲講呢D陳年舊史?
出事俾返人冥幣你又點話丫
不過啲港紙一早兌晒美金走左
變相用人冥幣沽港紙
咪就係點解1949年都仲有班精明嘅上海商家佬信咗共產黨嘅承諾最後冚家剷⋯⋯
最著名

榮毅仁 榮智健老豆 結果俾人鬥到七彩
班五毛之前仲見到出現

我一問完呢D問題 唔見哂
你都話出事啦,點解會出事頂唔順咪由於有一定數量港人套現資產換美金走佬⋯⋯出咗事梗係資產腰斬都唔止啦!
等到出事先換?

蛾羅蚑D人得唔得?

都係個句

聞到煙味咪仲唔走 等到火警鐘響先走? 到時走到先算啦
依一刻咁低機會成本兌美金做保險都唔換D,真係唔知呢度D經濟學家諗乜
銀行一收水d資產價格會一直跌
如果全香港一齊賣資產你估d資產價格會跌剩幾多
到時至少跌99%
你估到時hkma 重要換幾多美金
你放心啦你班蟻民d港幣佢一定夠錢找俾你
你哋究竟知唔香港儲備世界第幾
2003年香港仆到直 個陣都未有話驚聯滙冧

單係好多人供唔起樓要一齊沽貨 銀行收水唔借已夠

經濟建基信心 而家香港仲俾到人信心? 藍絲自己都唔信啦
一有血味就大把人過黎沽港元
當年索羅斯都係咁
如果全世界都衝埋黎賭
香港唔會夠錢頂
一係加息 一係死
我都望我錯

最多只蝕7.75至7.85間差價

香港一片好景 但事實呢? 人無遠慮 必有近憂

之前D維穩五毛 點解唔見哂? 係全部
唔好咁講,大把人覺得無問題;
仲好,可以等靚D價先賣野
上次中美貿易戰開打,中國俾老美label匯幣操控國,人民幣光速穿七,騰訊第一次俾人停版號。用返幾年前嘅角度睇,咪一樣覺得所有野唔同哂。結果?

四年走左三千幾億,一年就湧返哂返黎香港,呢個就係結果。

無諗過要維穩。HKMA聯匯制度咁多年歷史撞完7.75就撞7.85,過幾年又撞返7.75,所有野所有數據有得參考,唔同你講歷史講咩?

兩年前撞7.75,HKMA日日入市買鎂沽港幣,又有人話港爆。今年撞7.85,HKMA人市沽鎂買港幣,又有人話港爆。就嚟呼吸一下都港爆㗎啦
有人套現想賣
接果個咪又係比港紙出嚟
你唔係諗住想賣層樓比hkma 下話
真係咁?

到時係咪一層中環核心區會跌到100蚊一間?

全部中環物業用今日價跌到10分之1 呢D錢全部換美元

HKMA會接得哂? 你不如講吓超過咩金額 佢會接唔到?
問題係佢手上有幾多係美金現錢
如果做左投資唔係話即時拎到返嚟
最簡單一兩個月之後加息咪得
係呀

咁你繼續對香港投信心一票

我好高興有人呢民主建港信心派
兩年前D錢係流入嚟

今日呢? 要駁我前先回應我如果如果咩都唔做

爆時有咩損失係咪你賠俾我?
但賣個位換美金

接貨個位如果要借銀行錢 咁經濟下行銀行收水 點借?

2003年見過啦 賤物鬥窮人 當時就真係cash is king

唔使借 有足夠港元現金一炮過就得 但價要平

賣個位錢少咗 但換美金走 如果金額好大 HKMA真係接到?
除咗hkma自己同鎂脫勾同埋hkma被制裁,諗唔到其他方法hkd爆炸
又或者陰乾到下個世紀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞