外滙比人咁陰乾,唔知仲有冇美元維持匯率呢?

408 回覆
17 Like 125 Dislike
成班柒頭話加息加息,你老味你估HKMA係聯儲局呀?一年七次FOMC岀黎議息?

香港息口係市場決定,唔係金管局決定,依家仲係水浸所以HIBOR咪仲係低囉,之後個結餘落到咁上下,個HIBOR自然上,啲錢自然會返黎
唔使講到十年後 當年LTCM事件 FED都即刻食返個回力鏢啦
16億 其實唔係好多
你個point應該係話 自己可以決定嗰樣野
大佬 依家開放經濟
你想話唔換就唔換 你睇仲有冇人黎投資
錢就係流動架啦
咁執著做咩 唔好轉牛角尖啦
照你咁講 下次人地買港元 咪又多左
Ching,你唔識真係唔好再死撐
呢度無人知你係邊個就算,出到去比人笑死

Wiki都有解釋
//外匯存底是一個國家或經濟體的中央銀行持有並可隨時兌換他國貨幣的資產,通常以美元計算。狹義而言,外匯存底指一個國家或經濟體的外匯累積;廣義而言,指以外匯計價的總資產,包括現鈔、黃金、國外政府公債、國債券等。外匯存底是一個國家或經濟體國際清償力的重要組成部分,同時對於平衡國際收支、穩定匯率有重要影響。//

香港嘅外匯基金某程度上你可以當係兌換店嘅概念,你會唔會話兌換店啲錢唔屬於兌換店

呢筆錢政府係可以隨時決左去留,只係佢將呢筆錢擺落去維持聯繫匯率,同政府日常儲備分開2個帳目去運作,所以你先有個錯覺佢要兌返比人,但其實無觸及強方/弱方保證(7.75/7.85),金管局係唔會有任何行動去干預
而為咗維持穩定匯率,香港嘅外匯儲備相當於流通貨幣嘅7倍之多
當佢放棄聯繫匯率,其實就唔會再拎嚟買賣港元,而係2019年就曾經提過將部分儲備撥返去政府帳目上用於政府日常開支

又例如中國因為唔使維繫聯繫匯率,佢嘅外匯儲備主要用喺貿易上,你唔會見到佢有筆外匯基金拎嚟買賣人民幣

而挪威嘅主權基金係將投資回報用於退休金上
你講緊自己? 咁你繼續信正苦 支持你
變廢紙
全部資產走可以有幾十萬億,包括屋、鋪、的士、車位、地皮、股票⋯⋯係無得頂嘅!
O班傻仔research都唔做係到9up
外滙儲備係政府以前用盈餘俾hkma 投資債券/外幣
同財政儲備係2回事
d錢自然會返嚟 ?

點解咁肯定 返嚟買支那股?定支那債?

融創昨日先講境外債違約 外資排隊俾錢港共支共?
提提你一樣野
等值美元嘅外幣⋯⋯
包括人冥幣
仲有為數唔知 支那央行同HKMA 貨幣互換的票據
呢d根本係白條
你咪9 up啦
港幣真係出事時銀行一早收水
你依d資產價格一定腰斬/賣唔出
情況好似98俾索羅斯搞咁
Hkma 只係有錢換美金就得
Hkma 加貼現率吸番銀行d水
你講呢個係外匯基金
外匯儲備係美元計價資產啊
按銀行體系結餘可支持100次回購港元,另有外匯儲備支持,最主要睇香港幾時加息
金管局既外儲美金係港元市場流通貨幣既7倍
爆?
我覺得冇哂外匯都唔會死,要死離岸rmb一早死左

係中國咁特別一國有兩種貨幣
打唔打爆都無問題嘅,如果唔比庶民攞美金就玩死你啦
唔怕,佢加息就加價,吸血鬼由地產轉左銀行

高高高
我真係唔係好信係外資沽,你老母啲大股中資多到,點解唔自己沽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞