外滙比人咁陰乾,唔知仲有冇美元維持匯率呢?

408 回覆
17 Like 125 Dislike
之後佢地有啲好似走咗去買美股,賺到笑
就係跟遊戲規則玩先落場掃股票 唔跟遊戲規則玩就直接沒收按金 唔比佢哋沽貨 唔比佢哋開淡倉
……現代貨幣只係由金本位變成"信心本位" 。姐係個資產由黃金,變成"信心 "。都係政府資產黎
香港無唔緊要
中共賣美債拎黎救港
咁樣咪可以做救世主
唔加息,接到窮
分清楚money supply同外匯儲備先…你兩樣都唔識真係冇可能討論到
花式倒錢落海
嚴格上黎講hkma唔會直接接盤,所有買賣都係同銀行做,姐係銀行會買/賣咗先,再跟rules要求hkma以既定價格買/賣。
dse成日考的,只有銀行先可以同hkma 管理嘅外匯儲備做兌換
yes 呢個就係講咗好多年香港同美國經濟周期唔同所衍生嘅問題
而家既人好狼死。
低息環境唔知息魔恐怖,閒閒地千萬咁借。

2~3%死唔到人,但如果將來十幾廿年內,息口失控既話會死好多人
當年積極不干預, 點估到回歸支那幾個月就自己落場踢埋一份
咩都有可能啦
換左最多蝕手續費
都真係變盧布果陣喊都無謂
而且呢幾年支爆支爆
但咩事都無
所有野都係出其不意
就係賣港元換美金輸極有譜,但唔換反而更多可能性
依家啲建制派都講緊港元美金脫勾 要用人民幣
香港啲乜儲備乜儲備遲早都收歸國有嫁啦
始終香港就係中國嘅一個特區 以前仲話同中國有制度嘅唔同 比較似西方
依家基本上之上又有人大釋法 有附件 有國安法
政策又完全跟中國 同世界脫軌 又被西方制裁
無謂再呃自己香港係有權去維持啲咩制度咩系統啦
所有野都係中國唔係香港嫁
香港係無香港人 得中國人嫁渣
連登仔夠話盧布爆啦
依家個價仲靚過戰前
推呢個
搞清楚好喎 積極不干預同大市場小政府都唔係話有事上嚟唔可以插手
當年兩邊都係真金白銀拎出嚟係賭枱上面對賭 從來冇話贏錢唔比人走要人放低兩隻手指 咁又點唔跟遊戲規則?
官價同黑市差幾多?
唔會有流動性問題,你諗到嘅嘢一早有人諗過https://www.info.gov.hk/gia/general/202108/31/P2021083100576.htm 呢到有講外匯基金構成係點,就算係股票/ 債券都係會傾向揀流動性高嘅,而單單cash已經有七百幾億儲備,就算我當真係有癲佬用過千億usd cash搞hkd,hkma拖到半日已經夠佢地將啲股票同債劵換做錢。
索羅斯單嘢之後hkma為咗安撫外國香港重係自由市場,提高咗儲備比例同流動性,去避免又有需要自己插手落股市
以當時黎講香港呢招真係破壞規矩嘅,但hkma當時係覺得贏咗就得,理撚得你,而的確當時成個東南亞屍橫遍野,香港係出cheat但反而係冇事嗰個,所以資金冇話走哂去第到,不過事後hkma同政府用咗好多方法同口水安撫外國。
但邊個估到十年後雷曼開始,個個政府都鐘意自己落埋場踢
每逢掂到7.85就一大班傻仔衝岀嚟話de peg
19年未柒夠?上次結餘落到一千億樓下又吹到港爆支爆,點知唔洗一年啲錢又湧返黎香港,一下又衝返上四千億樓上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞