外滙比人咁陰乾,唔知仲有冇美元維持匯率呢?

408 回覆
17 Like 125 Dislike

香港個庫房比人陰亁啦,個聯係匯率應唔知仲守唔守到
隨主財演多左,好多垃圾咩都唔識見到D財經新聞就出黎鳩UP

係呀講緊你呀

番屋企讀多2年書再出黎講野la
我地有阿爺睇住
驚西咩
樓主好撚OUT, PO 尋日既新聞

尋晚:
隔晚於香港時段買入的40.82億港元
今朝:
港元續弱 金管局紐約時段再接28億港元
又有傻仔9up
同2018年一樣
你分清銀行體系結餘同外匯儲備末
好似話,hkma 有1.x 倍美元在手
即係發行1蚊港元,香港手上有1.x 等值美元儲蓄。即使全世界都沽晒手上嘅港元,hkma 都接得住
其實外匯算係香港錢咩?
自5月12日凌晨起,金管局已第三度接錢,合共85.33億港元。銀行體系總結餘將於5月16日跌至3290.58億港元。
HKD 好快 成第2個LUNA
咪係,點解外匯清0香港會玩完
老老實實, 我分得清
不過金管局的確係用外匯儲備黎接錢
銀行體系結餘亦都係減少咗
係因為香港唔加息依家先要接錢咋
到啲錢流出得7788咪加息囉
HKMA 既美金係足夠買起"流通港幣"
呢句的確係無錯
不過, 香港人大部份既資產, 並唔係流通貨幣上面
所以如果要變現走資既話, HKMA 買得起全部流通貨幣 同 夠唔夠錢接錢係兩件事
太天真啦你地

要陰乾大把方法,你仲信水面果浸?
係咪
好似幣膠咁渣crypto 最stable
如果外匯儲備真係清零, 咁真係好大件事
巴打知唔知你講緊乜
爺你老母
我驚連登滅亡都未見到聯繫匯率滅亡
呢個就肯定啦
你講下點解好大件事先?

係冇人狙擊既情況下?

外匯錢又唔係政府既,可否解釋下?
外匯=外資用黎換港元既錢,唔係咩?
一千億都未到 有排啦
儲備好似有過萬億
外資又走哂,ma又收返哂港元,雙贏,爆咩?

最多變返3線城市,講到好大件事咁
未咁快玩完
應該要等美國加多幾次息先
首先你前題係 "清零"
即係再無外匯接錢, 咁只要有少少錢流出, 聯繫匯率即時脫勾
就算無大鱷追擊, 香港都係要用外匯基金去支持運作,
咁樣都唔大件事?

第二, 外匯儲備係屬於香港政府, 只係由金管局去控制

利申: 預科經濟學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞