[PC/PS/XBOX] 艾爾登法環 Elden Ring (91)

1001 回覆
0 Like 4 Dislike
要改制位,你個滑鼠3鍵定5鍵?佢成隻game都係為著手制設計既,例如地圖同使用物品魔法,你會發現明明如果用鍵盤呢D多鍵既野好方便既地方,佢都為著手制限制佐制數,搞到1反而鍵盤好唔方便
鍵盤可以咁改
SHIFT制做重攻
CTRL制做戰技
之後MOUSE 左邊兩個細制係轉左右手武器
5鍵 但其實都有改制
唯一係戰技同左手weapon成日唔慣 改極都唔啱咁 成日㩒錯/亂㩒
左手揸盾嗰時㩒得啱都好永遠都擋唔到 因為我camera向過去擋佢個人冇郁過去
一係就input lag咁 想做嘅action㩒完都總係慢啲 好frustrated
我就分開會同時用方向鍵既就放滑鼠,例如滾,我覺得一隻手同時控制方向同滾好易失誤
你講緊係用戰技既盾格擋?呢個一直都係高級技巧來,就算你用手制都唔會覺得易佐
睇手勢,但一開始原裝SETTING
佢上下左右換武器就勁易死,會鬆開MOUSE

一係就行唔到,一係就轉唔到畫面

仲有重攻 戰技係SHIFT左鍵 SHIFT右鍵真係好癲

邊個諗出黎
左手㩒實個掣都難擋 好似要係咁跟住個鏡頭轉擋嘅方向要係咁㩒W
佢明顯淨係諗手制唔係點會個ON9地圖要慢慢移動物品又唔可以用數字鍵,只可以逐樣切換基本上我改到除佐左口手攻擊同移動制,其他全部改灑

呢隻係我少見地改咁多鍵既game,我一直都盡量用返原裝鍵,最多移2個鍵去滑鼠既4,5鍵但呢隻真係唔改玩唔到落去
鎖定就得了,隻game既設計就係咁,舉盾係要鎖定,唔鎖定無得面向怪舉住盾後退
即係d人上網講果堆快捷鍵返買桌
係手制先得
唔明
鍵盤開完地圖後

知唔知要禁咩制先可以快速返圓桌

定真係拉黎拉去
鍵盤快捷鍵係地圖》F》R,不過只限返圓桌
呢集係有input delay,玩過ds3就feel到好明顯
王城之後d boss難打咗好多

女武神卡咗3個鐘
黑劍又打咗成個鐘
咁少時間… 多你一倍
卡三個鐘都叫難
除咗第一隻boss惡兆
王城之前d boss好多都係一兩take過
之後個d好似多血好多咁
d招又難避
女武神同黑劍唔用獵犬步法真係唔識打
我覺得你唔升 level 可能都爆到機
不如試下
黑暗棄子近戰點撚樣打重力嗰招根本走唔撚切
睇時間ROLL走 太近會食一下

最好係知佢起手就開始解鎖跑走
夠唔夠血硬接 當時近戰硬食算,出個一次
唔得啦
我靠屈碎星大劍咋
卡3個鐘算係咁啦,我卡足一日呀,係全日都打唔贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞