有冇巴絲自己一個人移民?

540 回覆
223 Like 14 Dislike
講到係香港唔係生存
你地明明係渴求社交既外向但又冇足夠能力
就唔好賴咩野內向
對內向黎講得做唔到想做既工會算係問題

社交只係為左迎合社會消耗能量
享受獨處既真內向 先唔會需要擔心呢d
就算係香港本身就已經係疏離只有少數朋友冇咩社交需求
問題都係自己一個面對
亦唔會需要咩野都要搵人分享分擔
而自我質疑自我反思明明都係內向者最享受既狀態
點解講到內向就等於要孤立自己到完全冇建立關係既需要 屋企人又好 朋友又好
冇話要完全孤立
宜家有電話 有Video Call 一個月一兩次交代下現況
比佢地知道自己仲生存未死得已經好足夠啦
你地講到好似只係身邊冇人陪就係地獄
唔享受獨處既人都可以算係內向咩?
內向都有好多種嘅姐,想要有少少面對面交流而唔止於電話、video call就已經叫外向?
就算內向人中意獨處、自我質疑同自我反思,都唔代表接受得到24/7都一直係咁㗎
內向唔代表唔需要面對面相處嘅友誼,你講嘅嗰種打個電話報吓平安就已經滿足嘅我覺得係內向光譜入面比較極端嗰一邊,但唔係人人都係咁
我就係嗰種
一個人好正好舒服無動力識人
間中揸車去唔同地方睇下不知幾自由
叫得內向就唔會吓吓要同人social
我只係覺得既然係渴望社交既話
就無謂再話自己係內向黎畫地自限
你地最終都只能夠加強語言能力 自己行多一步出去識人
唔係都只係繼續痛苦
多倫多巴打

喺公司識咗兩個新嚟嘅女仔都係自己一個人嚟
點解返學更易
聽講6月就cut 唔再有申請
住hall/上堂/做project 好易識朋友
我個point係講緊外向嘅人好快就識到朋友,內向就難搞,因為內向不嬲從識人到建立到友誼需要更多時間
而家仲要加埋語言障礙,所以內向撚一個人移民開頭就更加痛苦咁樣姐
做乜一句話人假內向,一句話人畫地自限
其實無得搞
一係接受內向嚮受獨處

接受唔到嘅就做吓義工去吓教會識人
不過呢種只係溝通能力差
唔算係內向
點都要搵朋友夾屋
搵唔到都盡搵ASIAN ROOMATE
嘈少好多
來來去去講天氣塞車放假去邊之類
講得多其實幾公式化自然慣

P.S IELTS無9
係 但慘在搵工唔只呢D嘛
想做黎生比我想像差好遠 諗住倉 人地一大堆東歐佬 非洲 南亞 印度掙食
無錯 肯講就得

我一開始同班鬼做野都講到1999 過一排已經無問題

大家都敢踏出第一步移民 語言已經係相對容易改善/解決既問題
搵萬零蚊租劏房 做一等蟻民係fuck氣

要捱我去外國捱唔好 有返尊嚴
Me ,自己走咗去英國
邊度有講唔係話下年二月deadline
舉手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞