有冇巴絲自己一個人移民?

540 回覆
223 Like 14 Dislike
我係會唔敢報啲工,對自己英文同口才冇信心,見到要講電話、做reception、sell人嗰啲就淆底
然後敢報嗰啲工又被人reject
搵工同識朋友都可以好地獄
我真係明白好多時啲野唔係你話想做就可以做得到,好睇時機同運氣

我都係一個人無朋友無屋企人自己移民,真係會覺得好lonely,非專科搵工會搵到好挫敗,覺得係咪自己垃圾到連interview 嘅機會都無

但最後都要吞咗佢,繼續生活
加拿大大把工喎!上indeed大把,好多位長期唔夠人,而家又開始多人旅行,唔會無工做!

信心係自己比自己嘅,唔係個環境比嘅
咩都要自己面對,唔理係開心定唔開心都冇人喺身邊分享同分擔
語言隔閡、身處外地帶嚟嘅疏離感、身份認同危機
做唔到想做嘅工,被逼做唔想做嘅工
一諗到仲有起碼6年要被綁喺E度就覺得好漫長,又會問自己係咪做錯咗決定
日日無限自我質疑
ED唔係搵人幫手就解決到嘅嘢
如果係外向嘅人可能可以好快識到朋友好快適應,但內向撚好難搞
希望之後會慢慢變好啦
以加拿大為例,就係想你positive, communicative, confident! 最重要就係講得有信心,唔識唔緊要,同佢講你肯學肯問肯試!

樓上各位加油
我都唔係讀專科,3個月報左過百份工,見左十幾份,好多時當練習,因為其實好多唔係真係想做 而家等緊HR出offer
香港就見工有啲都會知有冇出offer 既chance, 但加拿大會唔會感覺到
明白個心情/心理會麻麻
加拿大呢邊有唔同組織,有心人搞活動,可以唔單止係教會,仲有NGO, 移民好耐嘅有心人…
參加多啲活動,就會識到人
好多運動、食飯、教會、遊戲嘅活動去識到人

朋友就好講大家岩唔岩,同埋想人地點咪點對人努力必定會識到更多人

利申:嚟左溫哥華4個月,呢到唔會完美,但肯定無香港咁趕、同大壓力
問得好,係難嘅. 因為佢地通常都講得好正面: Good, nice, great 唔會咁明顯dislike你

想攞offer就係睇清楚份工想請咩人,表現到你好符合. 見完當日send個thank email, 落選就問點解唔揀我
呢條片就係見工最好嘅參考,我都有學到佢點答
https://youtu.be/KCm6JVtoRdo
Lm
Ching加油💪🏻💪🏻
諗住去邊同搵咩工呀
英國文職機會多好多
真係?好驚搵唔到 可唔可以分享多啲
大家都好獨立
各自16、17歲離開香港屋企去左美國唔同州份讀書,然後自己申請移民。
同你一模一樣
係就係三文兩語 前提英文要Fluent

利申有In reception 同CS 有人直接問你有冇諗過改善下你D英文先 Ielts7唔夠用
以為自己打 內向真係好大問題
過多錢年都係窮撚,乜都冇只係生存

就會後侮啦
應該唔關內唔內向事,係睇你社交需求多唔多
我都係自己一個黎加拿大,除左返工日日就留喺屋企,都過得好開心
如果你覺得有問題其實唔係好內向

嚟咗成年覺得一個人好舒服
一句廣東話未講過亦無動機去群本地香港人
呢種應該無得夠
我speaking 6 翻緊labour工
堅持唔翻華人工同住華人區
黎左個拎月由唔識講到同鬼佬同事有講有笑

強制自己外向d 只要肯講catch-up 翻唔難
由其加拿大 好共融 大把黎左十年既移民英文仲差過你
始終香港人有底 語言黎講好快適應

所以雖然翻labour工冇前途 但起碼學到英文
無選擇都好極唔建議翻華人labour工
完全為pr曬時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞