想開個砌機初學者群組.....

201 回覆
6 Like 134 Dislike
入個去個gp 睇

樓主只係想和諧

入面無論d 人發表的講法/理論幾戇鳩都好

樓主都只係選擇要和諧

縱容d 傻佬不停發表謬論,根本係害死真正想學嘢的新手

成個群組完全無營養可言,剩係教新手用水沖風扇呢d行踁已經係荒謬絕倫
唔理真膠定假膠
Bam尻佢喇 用水洗cls
個on9應該同admin係朋友
Admin 唔做嘢可以點?

要討論喎,要開心喎

但成個谷都唔撚係路

買火牛唔係睇TDP唔係睇review 講元件實際功耗係幾多

喺度教人計P=VI ,係咪傻撚咗?

我叫大家買火牛唔好計到咁盡,要預鬆少少,因為新手好易忽略火牛呢個元素,班白痴就話:咁呀?買夠3000w 啦

咁樣非黑即白小學雞討論唔會有營養囉,樓主又係無視

本身唔想理,但咁樣招徠新手真係害死人
我自己試過3900x + Titan rtx 用650w 牛

數字上係可以,但用咗半年多d 隻牛就頂唔順,勁出kernel 41

結果換完牛就無事

自此我買牛就唔敢計到咁盡

買部機返嚟用幾用,係咁跳制好咩?
大師退左群 其實admin好難做
有一班反對佢既巴打因為佢而退群
而家又有巴打因為大師退群而退群
希望大家珍惜呢個地方
希望吸納多啲人才入黎
抵你死
其實你要含對面不如DEL咗呢個GROUP直接叫人入另一個GROUP
世事無常 大師Lawrence又入返群
同埋而家CPU 有自動boost clock ,九成九係會超TDP 一大截
GPU 又係,如果有幾格frame 複雜d 有機會突然current spike
之前就有人試過GPU current spike 搞到打機成日無啦啦火牛電流保護強制斷電
跟本就定位問題
成個谷都係新手膠人,真係高手點解要入黎
砌機最花時間唔係砌
而係trouble shoot

我自己部2代intel學生時代一路整野換野upgrade, 用到宜家依然行緊

不過出來做野冇咁多時間對住部電腦
宜家部野行得就算
開唔著,踢下佢開得返就繼續用

宜家我重新砌過我諗比錢人搞算
起碼唔使煩,包開到,有件壞左唔使自己硬食
2022年...
貧僧法號MAGIC PRO都唔知去左邊
你需要係有返咁上下砌機常識admin睇住個谷, 仲要有心做先得
否則永遠只係幾班人係度玩野, 連登特別多依類傻佬

為人流做好人討好兩邊 唔知有冇真心係入面,
害人買垃圾, 拎上黎問實又俾人笑多幾獲
你講得幾中肯
群主必須有一定砌機知識
判斷members言論正確與否
不過個個群都係咁 講野多都只係某班人
大部分人都唔講野 呢個係群組缺點黎
呢個群既定位係為砌機初學者而成立
方便新手交流資訊 有砌機疑難可以在群組提問
我亦尊重每個人既言論自由 為鼓勵新入黎既朋友發言
個別群友如果想傾太深奧,讓新手不太明白既知識
可以私下討論 謝謝各位一直對呢個群既支持
admin亦勞苦功高為群友定下了規則及新手砌機guideline
大家可以入到群按pinned message度睇睇
咪玩啦 直接share link la
忍唔住入嚟食花生

睇大C 出馬
請多多支持本群組
換撚左班圍威喂Admin先啦,成班都鳩下鳩下
垃圾group一堆白卡
為咗含其他group嗰班無料扮四條嘅柒頭都唔保住自己人
ban大師 on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞