想開個砌機初學者群組.....

201 回覆
6 Like 134 Dislike
咁刺激?同朋友砌?
tg group點都唔夠一個公開,已經有好多用戶既平台啦
我係唔明,點解要拉人去TG group傾者
其實一條list點知伏唔伏

我過去兩次砌都係悠二到抄完功課,再自己買件砌

正正常常開到機,依家用左六年都嚟,除咗ssd打柴換過次,都冇咩問題
睇價錢做人啦
基本上你買大路牌子,唔係特別平貴款,又冇災情(QC,有bug之類)
每樣零件睇下評測,又冇人屌既話,其實都唔會伏得去邊
悠二,terminal果d list間唔時會清舊貨/骨
但都唔會伏得去邊,起碼俾返你應有既野

不過悠2有時直頭送漏貨俾你就另計
唔講以為要考牌。。。
唔知咁講岩唔岩
TDP全寫係 thermal design power, 用嚟衡量CPU既發熱量, 單位係Watt
電流過半導體會產生廢熱, 係冇用既能量
所以火牛俾CPU既火電必然會大過TDP
冇可能用TDP計全部電腦功耗, TDP係用嚟考慮買咩風扇水冷?
差唔多係咁,但唔需要諗到太複雜
我唔知你理科底有幾多,watt 只係一個通用嘅「每秒有幾多能量」單位
電同熱量都普遍會用watt黎計 (甚至你可以話係同一樣野)

好簡單
火牛就係用黎供電,所以係睇舊零件要用幾多電,再配番幾大火數嘅牛,睇佢發熱量係九唔搭八
根據個發熱量,就配番個適合嘅散熱器
就係咁啦
set 2-step login pw
可以唔洗show電話號碼出黎
可以set唔俾人用電話號碼search你出黎
可以唔連contacts

set咗2-step嘅好處係
就算對方拎咗你部機/sim卡
你remote logout晒所有devices
佢就login唔到
大C好多金句
今朝見佢講音響嗰part好似去左創意台咁
創作力和幻想會嚇你一跳
喺連登定係其他fourm/fb page
唔拜碼頭就會被圍剿
夠膽唔拜連登認屎認屁個碼頭, 佢地咪擁入黎圍你
樓主開多個group算啦, 已經俾呢班人玩壞咗
今次唔好柒到去高登開post就得
咪屈, t店幾時有清過骨
定係你暗示緊某kol冇腰骨
一卡三號
砌機都玩老屎忽!?
而家個群組尚算ok
係有個別member講野瘋狂左啲
其他都正正常常 冇商業成分考慮
我本住開群組既初心 為新手服務
當然也感謝一眾識砌機既巴打無私講解
有冇諗過, 踢走果兩條傻人, 解決件事
個GROUP 依家咁廢, 你都有責任
直接改名做撚鳩伸手群組咪算
個谷點廢?
我就係俾人撚既新手
買avc雙塔加兩隻6000轉delta未
我用開fanless
鑑於群組內有巴打都不滿某位巴打既言論
造成衝突 因此我地訂立左小小既守則
希望各位成員遵守 希望提供一個良好既環境比大家
新手得益 老手又可以集思廣益
我地既內容可以喺pinned message 同group info搵到
去reddit/ 外國網問/睇啦,佢地好肯教人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞